1. yle.fi
  2. Uutiset

Diktaattorin satavuotispäivä jakoi albanialaisia

Sadat albanialaiset ovat kunnioittaneet Albanian entisen diktaattorin Enver Hoxhan muistoa hänen satavuotispäivänään.

Ulkomaat

Samaan aikaan pääkaupungissa Tiranassa järjestettiin kuitenkin myös yhtä suuri vastamielenosoitus.

Vuonna 1985 kuolleen Hoxhan leski johti syntymäpäiväjuhlallisuuksia Tiranan hautausmaalla. Hänen mukaansa Hoxha oli sotasankari ja johtaja, jonka työ ei koskaan kuole. Juhlissa muistettiin Hoxhaa toisen maailmansodan natsivallan vastustajana ja Albanian modernisoijana.

Vastustajat muistuttivat Albanian eristäytyneestä Hoxhan sosialistisen diktatuurin aikana. Marssijat pysähtyivät parlamentti- ja hallitusrakennusten eteen protestoimaan sitä vastaan, etteivät vainojen uhrit ole saaneet korvauksia. Marssijoilla oli mukanaan 5 500 teloitetun ihmisen kuvat.

Hoxha hallitsi Albaniaa 40 vuoden ajan. Vielä hänen kuolemansa jälkeenkin albanialaiset elivät viisi vuotta Hoxhan salaisen poliisin Sigurimin valvovan silmän alla. Heiltä oli kielletty muun muassa uskontojen harjoittaminen ja ulkomaanmatkat. Vastavallankumoukselliseksi katsotusta toiminnasta uhkasi työleirituomio.

Monet Hoxhan hallinnon jäsenet joutuivat oikeuden eteen sosialismin romahdettua ja demokraattipuolueen voitettua Albanian vaalit vuonna 1992. Muun muassa hänen seuraajansa Ramiz Alia on istunut vankeustuomion ihmisyyden vastaisista rikoksista. Samasta syystä vankilassa on ollut myös Hoxhan leski.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi