1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sarkozy vaatii rangaistusta maineensa mustaamisesta

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on haastanut Ranskan turvallisuuspalvelun entisen päällikön oikeuteen yksityiselämänsä loukkaamisen vuoksi. Sarkozyn asianajajan mukaan Yves Bertrand syyllistyi muistikirjamerkinnöissään valheisiin, väärennöksiin ja yksityisyyden loukkaamiseen.

Otteita kirjoista julkaistiin aiemmin tässä kuussa Le Point -lehdessä otsikolla "Matka tasavallan hameenhelman alle". Muistikirjat kattavat vuodet 1998 - 2003, jolloin Sarkozy oli sisäministeri. Niissä on viittauksia Sarkozyn ja useiden muiden johtavien poliitikkojen yksityiselämään. Le Pointin mukaan muistikirjoissa on tulenarkaa tekstiä muun muassa vaimonvaihdosta, huumeidenkäytöstä ja Pohjois-Afrikkaan suuntautuneesta seksiturismista. Poliisi takavarikoi muistikirjat ratsiassa, jossa tutkittiin Sarkozyn presidentinvaalikampanjan aikaisia mustamaalaussyytöksiä. Sittemmin kirjat vuosivat Le Pointiin. Bertrand johti turvallisuuspalvelua 12 vuoden ajan vuoteen 2004. Hän sanoi viime viikolla vain kirjanneensa kuulemiaan huhuja osana työtään.

Sarkozy yritti sisäministerinä erottaa Bertrandin useita kertoja. Silloinen presidentti Jacques Chirac ei kuitenkaan suostunut siihen.