1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

D-vitamiinin puute merkittävä terveysongelma

Ainakin 40 prosenttia suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutteesta, sanoo Suomen Osteoporoosiliitto. Liiton mukaan kyse on merkittävästä kansanterveysongelmasta, joka korostuu erityisesti talviaikaan.

D-vitamiinia syntyy auringonvalon vaikutuksesta ihossa. Suomessa auringonvaloa on tarpeeksi D-vitamiinin riittävään tuotantoon vain keskikesällä. Auringon lisäksi D-vitamiinia saa ravinnosta sekä ravinnelisistä.

D-vitamiini on elimistölle tärkeä, koska lisää lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Osteoporoosiliitto arvostelee ravitsemusneuvottelukunnan laatimia D-vitamiinisuosituksia. Liiton mukaan neuvottelukunnan vuonna 2004 laatimien suosituksien noudattaminen ei taka riittävää D-vitamiinin saantia.

Suomen Osteoporoosiliitto sanoo, että puolet iäkkäiden kaatumisista ja viidennes murtumista vältettäisiin, mikäli he saisivat tarpeeksi D-vitamiinia. Onnettomuuksien väheneminen vähentäisi myös laitoshoidon tarvetta.

Tutkimusten mukaan D-vitamiinin riittävä saanti pienentää riskiä sairastua eturauhas-, rinta-, ja imukudossyöpiin, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Maailman osteoporoosipäivää vietetään ensi viikon maanantaina.