1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Siirtoelimistä huutava pula

Elinsiirtoja tehdään tänä vuonna liian vähän. Jopa sata vakavasti sairasta potilasta voi jäädä ilman siirtoelintä, ja kymmenet ehtivät kuolla.

Kotimaan uutiset

Munuais- ja maksaliitossa vähäisten elinsiirtojen syyksi arvellaan lääkärien ja hoitohenkilökunnan kiirettä: aivokuolleen omaisilta ei ehkä ehditä muiden kiireiden vuoksi kysymään, voiko potilaan elimiä siirtää sitä tarvitseville. Jos potilaalta löytyy elinluovutuskortti, se voi jouduttaa elimen siirtämistä sitä tarvitsevalle: usein vaikkapa uuden maksan siirtäminen on kiinni tunneista.

Siirtoelimiä tarvitaan tulevaisuudessa vielä enemmän. Esimerkiksi väestön vanhenemisesta ja kakkostyypin diabeteksesta johtuen munuaisten vajaatoiminta tulee lisääntymään.

Elinluovutuskortin saa helposti netistä Tänään lauantaina vietetään kansainvälistä elinsiirtopäivää, ja munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että elinluovutuskortin pitäminen lompakossa voi jouduttaa esimerkiksi maksan tai munuaisen siirtoa sitä kiireesti tarvitsevalle. Jokainen täysi-ikäinen voi allekirjoittaa elinluovutuskortin. Elinluovutuskortteja voi tilata soittamalla Lahja elämälle -palvelunumeroon 0800 144 441. Lisäksi tilauksen voi tehdä internetissä (siirryt toiseen palveluun).

Netistä saa myös lisätietoa elinluovutuksesta. Elinluovutuskortteja on jatkuvasti saatavilla apteekeissa, terveyskeskuksissa, lääkäriasemilla, huoltoasemilla sekä SPR:n Veripalvelun toimipisteissä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi