Los Angelesin lähelle tienpätkä soittamaan tahtia autoilijoille

Yhdysvalloissa lähellä Los Angelesia on alettu jyrsiä tiehen poikkiuria, jotka autonrenkaiden alla soittavat musiikkia. Urat ovat tärinäraidan kaltaisia, mutta autoilijan hidastamisen sijasta niiden tarkoitus on tuoda hymyä huuleen.

Ulkomaat

Sopivasti jaksotettuina urat tuottavat tunnistettavia melodioita. Kaliforniassa Lancasterissa vajaan puolen kilometrin tienpätkällä alkavat soida Gioacchino Rossinin Wilhem Tell -ooperan sävelet, jotka yhdysvaltalaiset tunnistavat ennen muuta tv- ja radiosarja Yksinäisen ratsastajan tunnusmusiikiksi. Teema soi jo viime kuussa toisella tieosuudella osana Hondan automainosta. Kun Hondan tietty malli osui uriin tietyllä tarkalla nopeudella, sävelet kajahtivat renkaiden alta, aivan kuten Hondan televisiomainoksessa. Muut automerkit saivat aikaiseksi vain jotakin samantapaista. Naapurusto ärsyyntyi kovaan sointiin Tarmokas musiikki ja sen houkuttelemat U-käännöksiä tehneet autoilijat ärsyttivät yöunensa menettänyttä naapuristoa, ja kaupunki asvaltoi tien nopeasti uudelleen. Yksi asukkaista kertoo Los Angeles Times -lehdessä luulleensa, että naapuri oli alkanut soitella ksylofonia. Toinen epäili, että asialla olivat kummitukset. Kolmas kuulosteli, oliko syypää läheisen koulun marssiorkesteri.

Kehujakin kuitenkin tuli niin paljon, että soiva tie päätettiin rakentaa uudelleen alueelle, jolla ei ole asuntoja. Tälläkin kertaa tiehen jyrsitään osa Wilhelm Tellistä, sillä uusi sävellys vaatisi kallista suunnittelutyötä.

Pormestari P. Rex Parris uskoo, että tiestä tulee turistinähtävyys, joka houkuttelee autoilijoita tekemään kiertomatkan. Kaupungin viranomaisten mukaan useat yhtiöt ovat ilmoittautuneet halukkaiksi sponsoroimaan musiikkitietä. Vastaavia on tiettävästi myös Japanissa, Etelä-Koreassa ja Hollannissa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset