1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkin vallankaappausoikeudenkäynti keskeytyi kaaokseen

Turkissa on alkanut laaja oikeudenkäynti vallankaappauksen suunnittelusta epäiltyjä vastaan. Kymmenien syytettyjen Ergenekon-jutun käsittely keskeytyi kuitenkin maanantaina alkuunsa, kun tuomari määräsi oikeuden istunnon tauolle vain muutamien minuuttien käsittelyn jälkeen.

Ulkomaat

Asianajajat valittivat mahdottomista työskentelyolosuhteista pienessä oikeussalissa, joka oli pakkautunut täyteen katsojia, syytettyjen tukijoita ja toimittajia. Istunto jatkui myöhemmin päivällä, kun toimittajat ja sukulaiset oli siirretty toiseen saliin.

Oikeudenkäynnin 86 syytetyn joukossa on entisiä armeijan upseereita, vasemmistolaisia poliitikkoja, toimittajia ja yliopistoväkeä. Heitä syytetään kuulumisesta salaperäiseen Ergenekon-järjestöön, joka suunnitteli syytteiden mukaan Turkin islamilaistaustaisen hallituksen kaatamista salamurhien ja väkivaltaan yllyttämisen avulla.

Asian tutkinta alkoi viime vuoden kesäkuussa, kun istanbulilaisesta lähiöstä löytyi räjähdekätkö. Yli 2 000 -sivuisessa syytekirjelmässä on syytteitä terroristijärjestöön kuulumisesta aseellisen vallankaappauksen tukemiseen ja aseiden luvattomaan hallussapitoon. Ryhmän tappolistalla oli syytteiden mukaan muiden muassa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja turkkilainen kirjailija, Nobel-voittaja Orhan Pamuk. AKP-puolueen johtaman hallituksen vastustajien mukaan hallitus ajaa oikeusjuttua poliittisista syistä. AFP,

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi