Hyppää sisältöön

Intia lähti mukaan kuukilpaan (katso video)

Intia on laukaissut avaruuteen ensimmäisen oman kuuluotaimensa. Miehittämätön Chandrayaan-1-luotain laukaistiin varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa kohti kuun kiertorataa. Luotaimen on määrä kartoittaa kuun pintaa ja kerätä tietoa siitä. Mukana on myös suomalainen instrumentti, joka tarkkailee auringon röntgensäteilyä.

Kuun kiertoradalle luotain asettuu runsaan kahden viikon kuluttua.

Chandrayaan on sanskriittia ja tarkoittaa kuualusta. Luotain painaa noin 1 300 kiloa. Siinä on 11 tieteellistä laitetta, joista kolme on Euroopan avaruusjärjestön toimittamia. Kaksi kartoitusinstrumenttia on puolestaan tehty yhdessä NASAn kanssa. Eurooppalaislaitteiden mukana on XSM niminen instrumentti, joka tarkkailee auringon röntgensäteilyä. Sen avulla voidaan kartoittaa Kuusta alueita, jotka sisältävät runsaasti kalsiumia ja titaania. XSM myös varoittaa luotainta, jos auringon röntgensäteily nousee haitallisen voimakkaaksi. XSM:n ovat suunnitelleet yhdessä Helsingin yliopiston tutkimusryhmä ja espoolainen Oxford Instruments Analytical yhtiö. Kuun kartoittamisen ja kuun pinnan tutkimisen lisäksi luotaimen tehtävänä on etsiä Helium 3 isotooppia, jota tarvitaan fuusioydinenergian tuottamisessa. Fuusioenergiasta toivotaan ratkaisua ihmiskunnan energiannälkään. Aasian maiden kilpajuoksu

Intia on kolmas Aasian maa, joka on lähettänyt luotaimensa Kuuhun. Japani laukaisi omansa viime lokakuussa, ja kuukautta myöhemmin myös Kiina. Euroopan avaruusjärjestö lähetti oman kuuluotaimensa pari vuotta sitten. Aiemmin Kuuta ovat tutkineet avaruuslennoilla Yhdysvallat ja Neuvostoliitto.

Intialla on kunnianhimoinen kuuohjelma. Seuraava luotain, Chandrayaan-2 laukaistaan suunnitelmien mukaan 2010-2012, ja siinä on mukana myös kuukulkuneuvo. Miehitettyä kuulentoa Intia kaavailee vuoteen 2020 mennessä.

Intian naapuri Kiina on jo tehnyt miehitettyjä avaruuslentoja. Myös Kiina aikoo lähettää Kuuhun miehittämättömän ajoneuvon vuonna 2012.

Yhdysvallat suunnittelee pysyvän miehitetyn avaruusaseman perustamista Kuuhun. Tarkoitus olisi aloittaa aseman rakentamiseen tähtäävien lentojen sarja vuonna 2020. Myös Venäjä suunnittelee miehitettyjä kuulentoja ja kuuaseman rakentamista 2020-luvulta alkaen.

Valtioiden mielenkiintoa Kuuhun ruokkii paitsi toivo löytää arvokkaita energialähteitä, myös Kuun merkitys suunniteltaessa avaruuslentoja Marsiin tai kauemmaksikin.

.
.