Kulttuurilaitokset ja -tapahtumat paikkaavat budjettia keräyksillä

Suomalaiset taidelaitokset ja festivaalit ovat heränneet keräämään rahaa yksityisiltä lahjoittajilta. Lahjoituksilla ei haeta julkista tukea korvaavaa vaan pikemminkin täydentävää rahoitusta.

kulttuuri

Parhaillaan kerätään rahaa mm. Musiikkitalolle, jonka peruskivi muurattiin tänään Helsingissä. Keräyksen taustalla on Polyteknikkojen kuoro, joka sanoo kantavansa huolta talon tulevasta toiminnasta. Se teki 5 000 euron lahjoituksen ja käynnisti netissä rahankeräyksen. Myös talon oma organisaatio aikoo kääntyä yksityisten lahjoittajien puoleen - Emme tietenkään sillä ajattele, että tämä hanke tai toiminta saataisiin rahoitettua, mutta tällä tavalla me keräämme ystäviä tälle toiminnalle ja musiikkitalon kokonaisuudelle, Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta sanoo. Internetissä kansalaisilta anoo apua myös Savonlinnan oopperajuhlat, jonka tavoitteena on pelastaa huonosti lipputuloja tuottavat mutta paljon festivaalille maksavat lastenoopperat. - Vaikka me myisimme kaikki liput niin lastenoopperan alijäämä on vuodessa sellaiset 220 000 euroa, Savonlinnan oopperajuhlien johtaja Jan Hultin sanoo.

Kaikki kerääjät ovat vakuuttuneita, että lahjoitusten kalastelu on tullut Suomeen jäädäkseen. Asian nurja puoli on, että kaikki onkivat samoilla apajilla.

Lähteet: YLE Uutiset