1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsingin kirjamessuilla esiintyy lähes 800 kirjailijaa

Helsingissä torstaina alkaneilla kirjamessuilla esiintyy neljän päivän aikana lähes 800 kirjailijaa. Messuilla esittelee toimintaansa myös 150-vuotisjuhlaansa viettävä Suomen Kustannusyhdistys. Kirjamyynti on pysynyt Suomessa viime vuodet vakaana, mutta suurteokset ovat jääneet internetin jalkoihin.

Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho toteaa, että kirjamyynti on Suomessa pysynyt varsin tasaisena.

- Tasaisuuden alla myllertää sen verran, että suurteokset ovat kyllä jääneet internetin jalkoihin. Toisaalta tietokirjallisuus taas on nousussa. Talouden taantuman aikana kirja-ala selviää yleensä kovin hyvin. Lama ei iske kirjaan samalla tavalla kuin taulutelevisioihin.

Helsingin kahdeksansilla kirjamessuilla Suomen Kustannusyhdistys esittelee toimintaansa omalla osastollaan. Kirjankustantajien etujärjestön lavalla Kai Häggman ja Jyrki Hakapää puhuivat torstaina kustantamisen ja kirjakaupan historiasta.

Lauantaina Kustannusyhdistyksen estradilla kolme kustantajaa ja kolme esikoiskirjailijaa keskustelee aiheesta "Aiotko kirjailijaksi".

Markkinahumua vai kulttuurikeskustelua? 150-vuotiaan Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho painottaa, että messut eivät ole kustantajille niinkään myynti- kuin markkinatapahtuma. Ovatko kirjamessut sitten enemmän markkinahumua vai kulttuurikeskustelua?

- Molempia. Kirjasta saa paljon, kun kuulee tekijän kertovan. Ja jos se ei ole kulttuuria, mikä sitten olisi. Toki sieltä voi myös niitä kirjoja ostaa, niin kai se sitten on myös markkinahumua, Laiho miettii.

Jos kirjamessut olisi järjestetty Suomen Kustannusyhdistyksen perustamisvuonna 150 vuotta sitten, tapahtuma olisi käyty varsin arvokkaissa ja rauhallisissa merkeissä.

- Pappissääty olisi ollut vahvasti esillä, koska siihen aikaan kustannettiin lähinnä uskonnollista kirjallisuutta. Rahvas kyllä olisi loistanut poissaolollaan. Jos muutamia kalentereita talonpojille myytiin, niin ei se vielä olisi tehnyt heistä messuasiakkaita, Sakari Laiho pohdiskelee.