Tauno Palon syntymästä 100 vuotta

Elokuvatähti Tauno Palon syntymästä tulee lauantaina kuluneeksi sata vuotta. Teatterikriitikko Lauri Meren kirjoittamassa uudessa elämäkerrassa Tauno Palo seurataan Palon mittavaa näyttelijänuraa sekä siviilielämää.

Tauno Palo aloitti näyttelemisen Helsingissä Sörnäisten Työväen Näyttämöllä 1920-luvun lopulla, ja hän jäi eläkkeelle Kansallisteatterista vuonna 1973.

Elokuvissa Palo näytteli 30 vuoden ajan, ja lisäksi hän teki merkittävän uran laulajana. Vuosikymmeniä kestänyttä suosiota voi selittää monin eri tavoin.

- Uskon, että suosio on perustunut hänen laaja-alaisuuteensa. Hän teki työnsä rennosti ja kykeni samanaikaisesti pitämään esillä näyttelijäntyön keskeiset puolet, Lauri Meri pohtii.

- Sen lisäksi, että Palo on tehnyt hyvin vahvoja roolitulkintoja ja syviä henkilökuvia esittämistään hahmoista, hänellä on ollut myös hyvin välitön suhde yleisöön. Hänessä on ollut esiintymisen riemua, jonka hän on myös antanut näkyä, Meri kuvailee.

Oivaltava tilantaju nosti luonnenäyttelijän huipulle Tauno Palo ei juuri koskaan näytellyt yksipuolisia miessankarin rooleja. Esimerkiksi Rosvo-Roopen, Kulkurin valssin vapaaherra Arnoldin ja Niskavuoren Aarnen henkilöhahmot ovat syviä ja monisyisiä, joihin Palo vahvana luonnenäyttelijänä eläytyi.

Kamerankin on kuitenkin rakastettava kuvattavaansa. Lauri Meri on pannut merkille, että Tauno Palolla oli hyvin symmetriset kasvot, ja hän hallitsi näyttelijänä tilansa poikkeuksellisella tavalla.

- Tauno Palon kokonaisolemus oli hallittu ja kasvonpiirteet symmetriset. Hän osasi työskennellä erityisen ammattitaitoisesti kameroiden kanssa. Ottoja oli helppo toistaa, ja ohjaajan oli mahdollista miettiä leikkauksia valmiiksi jo kuvausvaiheessa.

Meren mukaan Palo kykeni kommunikoimaan hyvin nopeasti ja sanattomasti ohjaajan kanssa. Hän oivalsi, miten kohtaukset seuraisivat sulavasti toisiaan - mistä seuraava kohtaus lähtisi liikkeelle.