Avioeroja koskeva riita vältettiin EU:ssa

Katolisten ja protestanttisten EU-maiden katkera riita siitä, minkä maan lakia noudatetaan eri kansalaisuutta olevien puolisojen erotessa, näyttää ratkeavan rauhanomaisesti.

Ulkomaat

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan päätös siirtyy mitä todennäköisimmin ensi kesän eurovaalien jälkeiseen aikaan, ehkä aina vuoteen 2010.

EU:n komissio ei myöskään aio antaa äärikatolista linjaa edustaville yhdeksälle EU-maalle oikeutta siirtyä tiivistettyyn yhteistyöhön tässä asiassa.

Pienet jäsenmaat pelkäävät syrjäyttämistä Asia tulehtui pahasti viime kesänä, kun Ruotsi hylkäsi kaikki välitysehdotukset ja ja esti oikeus- ja sisäasiainneuvostossa yksin vetolla päätöksen syntymisen. Enemmistönä olleiden katolisten maiden ydinryhmä tuohtui menettelystä niin, että pyysi EU:n komissiolta oikeutta ottaa enemmistön kanta käyttöön ns. tiivistetyn yhteistyön kautta. Tällainen menettely on mahdollistettu Nizzan sopimuksessa, mutta sitä ei ole vielä kertaakaan EU:n historiassa käytetty. Monet maat pelkäsivät, että on syntymässä ennakkotapaus, joka johtaa vähemmistöjen ja pienempien jäsenmaiden määrätietoiseen syrjäyttämiseen EU:n päätöksenteossa. Maltillinen komissaari helpotti tunnelmaa Käänne parempaan tapahtui, kun aiempi sisä- ja oikeusasioista vastaava EU:n komissaari Franco Frattini keväällä siirtyi Italian ulkoministeriksi ja hänen tilalleen tuli maltillista linjaa ja kirkon ja valtion eroa kannattava ranskalainen Jacques Barrot. Vaikka EU:n parlamentti asettui viime tiistaina - luultavasti lähestyvien eurovaalien innoittamana - kannattamaan kovan linjan katolisia, sillä ei ole merkitystä asian jatkokäsittelyssä, koska asia ei ole yhteispäätösmenettelyssä. Avioeroon etsittäisiin syyllinen

Kiistan ytimessä on kysymys siitä, tuleeko avioeron yhteydessä tuomioistuimen selvittää, kumpi osapuolista on aviorikoksen tai muun syyn kautta eroon syyllinen.

Tällainen tutkiminen on Suomen rikoslaista poistettu toistakymmentä vuotta sitten, eikä siihen aiota enää palata. Suomi saikin päätökseen poikkeuksen, jonka mukaan Suomen tuomioistuimissa ei syyllisyyttä tarvitse jatkossakaan tutkia.

Ruotsille ei tämä myönnytys riittänyt: sen mukaan ruotsalaisella puolisolla tulee erotapauksessa aina olla oikeus hakea oikeutta ruotsalaisessa tuomioistuimessa.

EU:n puheenjohtajamaa Ranska on päättänyt, ettei se enää pyri ratkaisuun omalla kaudellaan. Sitä seuraava Tsekki tuskin ehtii asiaa valmistella ennen eurovaaleja, ja kun sitä seuraava puheenjohtaja on Ruotsi, asian käsittely lykkäytyy mitä todennäköisimmin alkuvuoteen 2010.

Lähteet: YLE Uutiset