1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi siirtyi talviaikaan

Kesäaika päättyy lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirrettiin tunti taaksepäin aamuyöllä kello 4.00. Kelloja siirretään kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää erityisesti kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi.

Kotimaan uutiset

Suomessa on noudatettu kesä- ja talviaikaa vuodesta 1981.

Kesäajan päättyminen aiheuttaa muutoksia pitkän matkan bussien aikatauluihin. Osa busseista pysähtyy tunniksi. Talviaikaan siirtyminen ei vaikuta paikallisbussien aikatauluihin.

Monia kellojensiirtely ärsyttää, aikaeroista myös terveyshaittoja - Väsymys ja unettomuus ovat ne oireet, jotka ilmaantuvat kellojen siirtelyn jälkeen, kertoo unitutkija Timo Partonen Kansanterveyslaitokselta. Kellojen siirtely, unihäiriöt ja niukkaunisuus aiheuttavat lisäksi stressiä, hiukan onnettomuusalttiutta, sydän- ja verisuonitauteja, lihomista ja masennusta. - Etenkin illanvirkut ihmiset eivät kunnolla saa uudesta rytmistä, kesäajasta, kiinni koko kesän aikana. Kellojen siirtely koetaan kiusalliseksi ja se näyttäytyy nukkumisen vaikeutena, Partonen sanoo. Euroopan unioni perusteli aikoinaan kesäaikaa sillä, että maanviljelijät saisivat enemmän aamuvaloa ja koko unioni säästäisi energiaa. Suomessa kumpaankaan ei kesäaika vaikuta, koska aamut ovat muutenkin valoisia. Pysyvälle kesäajalle kannatusta Moni haluaisikin talviajan iltoihin enemmän valoa, jotta jaksaisi esimerkiksi ulkoilla vielä iltaisin. Kosmologiaa harrastava helsinkiläinen diplomi-insinööri Vesa Lappalainen esittää, että siirtyisimmekin kokonaan kesäaikaan. - Suomi on luonnostaan noin puoli tuntia kesäajassa, vaikka oltaisiin tässä virallisessa Greenwich Mean Time +2 -ajassa, jonka kolmaskymmenes pituuspiiri määrittää. Olen sitä mieltä, että voisimme siirtyä pysyvään kesäaikaan ja jättää synkän talviajan kokonaan pois, Lappalainen ehdottaa. Unitutkijan mielestä voisimme taas siirtyä pysyvästi vaikkapa englannin aikaan ilman kellonsiirtoja, tutkijan mukaan tarvitsemmekin lisää valoa aamuiksi. - Jos Suomi tavallaan siirtyisi enemmän kohti sitä Greenwichin keskiaikaa, jota nyt Englannissa noudatetaan, se toisi enemmän aamuihin valoa, Kansanterveyslaitoksen Partonen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi