1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syanidivaara aiheutti Japanissa ruokaskandaalin

Japania piinaavat ruokaskandaalit ovat saaneet jatkoa. Suuri japanilainen elintarviketuottaja ilmoitti sunnuntaina poistavansa kauppojen hyllyiltä miljoonia makkarapaketteja ja pitsoja syanidivaaran takia.

Itoham Foods kertoi löytäneensä erään tehtaansa kaivovedestä selvästi sallittua enemmän syanidia. Pitoisuudet olivat kolminkertaiset hallituksen asettamiin rajoihin nähden.

Yritys arvioi, ettei sen tuotteissa ole vaarallista määrää myrkyllistä syanidia, mutta 2,7 miljoonaa makkarapakettia ja pitsaa vedetään pois kaupoista varotoimenpiteenä. Syanidi on saattanut päätyä pohjaveteen pelloilla käytettyjen lannoitteiden kautta.

Japanissa on syksyn aikana kohistu useita kertoja saastuneiden elintarvikkeiden vuoksi. Viime viikolla kaupoista poistettiin pikanuudeleita, joista oli löydetty tuholaismyrkkyjä.

Syyskuussa puolestaan liimatehtaalle tarkoitettua homeen ja tuholaismyrkkyjen saastuttamaa riisiä päätyi kouluruokaloihin ja juomatehtaille. Lisäksi kaupoista on vedetty kiinalaisia maitotuotteita melamiinipitoisuuksien vuoksi.