1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaaliuutiset 2008

Kuntavaaleissa äänestetty vilkkaasti koiranilmasta huolimatta

Kuntavaalien äänestys on sujunut hieman edellisvaaleja vilkkaammin, arvioidaan vaalilautakunnista eri puolilla Suomea. Ainakin Tampereella, Joensuussa, Oulussa ja Rovaniemellä äänestyspaikoilla on riittänyt ihmisiä jopa jonoksi asti.

Rovaniemellä ennustetaan, että kello 16:een mennessä tulleiden äänien perusteella äänestysinnokkuus nousisi viime vaaleista parilla prosenttiyksiköllä.

- Jos tasainen vauhti jatkuu, äänestysprosentti olisi 58, kun edellisissä vaaleissa se oli 56. Aurinko paistaa, ja äänestäminen kiihtyy vielä illan aikana, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Pekka Lemmetty.

Paikoin sateinen ja tuulinen sää ei myöskään tunnu vähentäneen äänestysaktiivisuutta. Ainakaan Tampereella koko päivän jatkunut sade ei ole karkottanut ihmisiä.

- Kiertelemilläni äänestyspaikoilla on ollut vilkasta. Ennakkoääniä tuli hieman enemmän kuin viime vaaleissa, joten jännitämme meneekö 60 prosenttia rikki. Tähän mennessä näyttää hyvältä, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa Tampereelta.

Myös Oulusta arvioidaan, että äänestys olisi iltapäivään mennessä sujunut hieman viime vaaleja vilkkaammin.

- Odotamme, että äänestysaktiivisuus nousisi jonkin verran, sanoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Jukka Lampén.

Sen sijaan Helsingin Meilahdessa ja Turussa Hannunniityn koululla näyttää, että äänestäjiä olisi liikkeellä viime vaaleja vähemmän.

Jättimäisen kuntaliitoksen Salossakin intoa uurnille Salon seudulla on äänestetty vilkkaasti. Tulevan suur-Salon alueella yhdistyy vuodenvaihteessa kymmenen kuntaa. Esimerkiksi Perttelin ja Kuusjoen kunnissa vaalihuoneistoissa syntyi jo puolenpäivän aikaan jopa ruuhkaa. Perttelissä uskottiin että äänestysprosentti kipuaa hieman yli viime valtuustovaalien, Kuusjoella povattiin jopa roimaa äänestysprosentin nousua, 65 - 70 prosenttiin. Varsinais-Suomen rankkasade ei haitannut äänestäjiä joskin siitä ja viime öisestä myrskystä tuli päivän tärkein puheenaihe. Tunnelma äänestäjien parissa on jännittynyt. Pienissä kunnissa kuunnellaan ja katsellaan tiiviisti vaalivalvojaisia, sillä oman ehdokkaan läpipääsy Salon valtuustoon on tärkeää. Suur-Salossa on noin 43 000 äänioikeutettua. Äänestysaikaa kahdeksaan saakka Äänestyspaikkojen ovet aukesivat tänään sunnuntaina yhdeksältä ja äänestää voi aina iltakahdeksaan saakka. Äänestyspaikkoja on jokaisessa kunnassa vähintään yksi ja koko maassa noin 2 500. Äänestyspaikat ovat avoinna kello 9-20. Äänestäjän on otettava vaalipaikalle mukaan henkilöllisyystodistus. Helsingissä Käpylän äänestyspaikalla ensimmäinen äänestäjä tarkisti perinteiseen tapaan vaaliuurnan. - Järjestelyt vaikuttavat ihan hyvältä. Uurna oli tyhjä, ja tämä on jo toinen kerta kun olin ensimmäinen, sanoo Juha Kumpulainen.