1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjailija Tony Hillerman kuollut

Navajo-intiaanidekkareistaan tunnettu amerikkalaiskirjailija Tony Hillerman on kuollut. Hillerman kuoli sunnuntaina 83-vuotiaana.

Tony Hillerman tunnetaan navajo-intiaan kulttuuria kuvaavista dekkareistaan. Hänen päähenkilöitään ovat navajo-heimopoliisit Joe Leaphorn ja Jim Chee. Leaphornin hahmon kautta Hillerman kuvasi perinteistä navajo-intiaania, joka tasapainottelee perinteisen intiaanikulttuurin ja amerikkalaisen valtakulttuuriin yhteensovittamiseksi. Luonto on Hillermanin kirjoisssa merkittävässä roolissa.

Hillermanin kirjoista useita on myös suomennettu. Kaikkiaan hän kirjoitti 18 navajo-aiheista kirjaa, viimeisen The Shape Shifter kaksi vuotta sitten.

Navajon heimoneuvosto palkitsi hänet vuonna 1987 Dine- eli Navajo-heimon erityisystävänä. Hillerman sanoi arvostavansa sitä tunnustusta enemmän kuin perinteisiä kirjallisuuspalkintoja.

Tony Hillerman kävi vuosien varrella läpi kaksi sydänkohtausta ja kaksi syöpää. Vuonna 2002 Hillerman sanoi alkavansa olla jo vanha, mutta haluavansa silti yhä kirjoittaa. Hän kuoli keuhkoperäisiin ongelmiin.