Koe uusi yle.fi

Asiantuntija huolissaan äänestysvilkkaudesta

Valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen on huolissaan kuntavaalien äänestysprosentista. Martikaisen mukaan on hälyttävää, että yli puolitoista miljoonaa suomalaista jätti äänestämättä.

Kotimaa

Martikainen pitää äänestysprosentin hienoista nousua hämäävänä.

- Se on murheellista ja häpeällistä. En tunne muita länsimaisia kansanvaltoja, joissa poliittinen osallistuminen on tätä luokkaa, Martikainen sanoo.

Professorin mukaan asialle on tehtävä jotain.

- 40 vuotta tätä on hyssytelty. Äänestysprosentin taso nousee aina kaksi viikkoa ennen vaaleja julkisuuteen ja päivä vaalien jälkeen se häviää julkisuudesta ja poliitikot nostavat kätensä pystyyn, Martikainen jatkaa.

Yhtenä mahdollisuutena äänestysaktiivisuuden nostamiseen hän pitää erilaisten poliittisten vaihtoehtojen tarjoamista.

Kuntavaalien yllätyksenä Martikainen pitää vasemmiston melko merkittävää tappiota ja oikeiston nousua. Hän uskoo, että oikeiston kannatusta on lisännyt pelko talouslamasta.

Äänestysprosentti kuntavaaleissa oli 61,2, kun edellisissä kuntavaaleissa äänestysprosentti jäi 58,6:een. Laiskimpia äänestäjät olivat Pohjois-Karjalassa, jossa uurnilla kävi vain 57,1 prosenttia äänioikeutetuista. Sen sijaan Vaasan vaalipiirissä äänestäjiä oli 67,4 prosenttia äänioikeutetuista.

Lähteet: YLE Uutiset