1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ihminen kesytti tulen 790 000 vuotta sitten

Ihminen osasi virittää tulen jo lähes 790 000 vuotta sitten, kertoo tuore israelilainen tutkimus.

kulttuuri

Jordanjoen varren palaneita piilöytöjä tutkineet Jerusalemin heprealaisen yliopiston arkeologit tulivat siihen tulokseen, että jo miltei 790 000 vuotta sitten ihmiset osasivat sytyttää nuotioita. Aiemmin on otaksuttu, että tuohon aikaan he vasta kykenivät hyödyntämään salaman sytyttämää tulta. Tulen sytyttämiseen arveltiin kuluneen vielä puoli miljoonaa vuotta.

Tulitikkuja tai sytyttimiä Gesher Benot Ya'aqovin arkeologilta kaivauksilta Pohjois-Israelista ei sentään löytynyt. Paikalla asuneet 12 eri aikakausien kyläkuntaa olivat kuitenkin pitäneet sukupolvien ajan yllä tulta, mikä tutkijoiden mukaan kertoo ihmisten hallinneen tulenteon. Ainakaan vielä ei ole selvinnyt, miten kipinät synnytettiin.

Tutkijoiden mukaan tulenteon taito oli olennainen tekijä ihmiskunnan levittäytymisessä uusille asuinseuduille. Tuli antoi lämpöä ja valoa, mahdollisti ruoan kypsyttämisen ja suojeli villieläimiltä, tutkijat perustelevat. Gesher Benot Ya'aqov sijaitsee Jordanjoen laaksossa, joka oli keskeinen vaellusreitti Afrikasta Eurooppaan.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi