Yhdeksän kisaa Teosto-palkinnosta

Yhdeksän musiikkiteosta tavoittelee 40 000 euron arvoista Teosto-palkintoa. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto haluaa palkinnollaan nostaa esiin rohkeaa, omaperäistä ja innovatiivisista musiikkia.

kulttuuri

Palkintosumma voidaan jakaa 1 - 3 teokselle tai teoskokonaisuudelle. Ne voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, mutta niiden on oltava kuluvan tai edellisen vuoden tuotantoa.

Teosto-palkinnosta kisaavat muun muassa Kauko Röyhkän ja Riku Mattilan nimikkolevy, jota esiraati kehuu raikkaaksi ja väkeväksi kuin entisaikain oululainen kurkkupastilli, ja Sväng-huuliharppuyhtyeen sävellykset Jarruta-levyllä. Ehdolla on myös Markus Fageruddin musiikki oopperassa Seitsemän koiraveljestä. Esiraati kuvailee teosta kaikenikäisille sopivaksi, railakkaaksi tulkinnaksi tutusta kansallisaarteesta. Konventioita rikkovaa katurunoutta kisassa edustaa Asan ja kumppaneiden levy Loppuasukas. Jukka Perko Trion sovitukset puolestaan puhaltavat uutta henkeä vanhoihin virsimelodioihin Maan korvessa -levyllä. Edellisten lisäksi ehdolla ovat Markku Lepistön ja Pekka Lehden sävellykset levyllä Helsinki, Aulis Sallisen säveltämä konsertto klarinetille, alttoviululle ja kamariorkesterille, op.91, Perttu Haapasen sävellys Ladies Room sekä kansanmusiikkia uudistavan Tsuumi Sound Systemin Hotas-levy. Järjestyksessä kuudennen Teosto-palkinnon voittaja tai voittajat julkistetaan 26.11. Finlandia-talossa. Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati, jonka puheenjohtajana toimi muusikko Pekka Nissilä. Lopullisen valinnan ehdokkaiden joukosta tekee kolmihenkinen jury puheenjohtajanaan professori Heikki Laitinen. Jäseninä raadissa ovat toimittaja Heikki Valsta sekä yksi vuoden 2007 Teosto-palkittujen teosten tekijöistä, Jonna Tervomaa. Teosto ry perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Viime vuonna Teosto palkitsi Jonna Tervomaan ja Jussi Jaakonahon sävellykset Parempi loppu -levyllä sekä Olli Kortekankaan musiikin oopperassa Isän tyttö.

Lähteet: YLE Uutiset