Hirst on taiteen vaikutusvaltaisin toimija

ArtReview: Taidemaailman 100 vaikutusvaltaisinta toimijaa

kulttuuri

Brittitaiteilija Damien Hirstin yhtiö Science on taidemaailman vaikutusvaltaisin toimija, laskee ArtReview-lehti.

ArtReview julkisti sadan vaikutusvaltaisimman taitelijan ja tahon listan maanantaina. Listalla painottuu vahvasti toimijan taloudellinen merkitys ja töistä maksetut hinnat.

Hirst myi viime kuussa teoksiaan ennätyshinnalla Sothebyn huutokaupassa. Kaksipäiväisessä huutokaupassa 218 Hirstin teosta myytiin 111 miljoonan punnan eli 139 miljoonan euron hintaan. The Golden Calf ("Kultainen vasikka") - teos vaihtoi omistajaa 10,35 miljoonan punnan eli 13 miljoonan euron hintaan. Summa on suurin elossa olevan taiteilijan teoksesta huutokaupassa koskaan saatu. Suurin osa rahoista päätyi suoraan Hirstin taskuun, sillä hän toi teokset kauppaan itse ilman välikätenä toimivaa galleriaa.

Kolmannelle sijalle nousi New Yorkin modernin taiteen museon MoMA:n uusi johtaja Kathy Halbreich. Hän on korkeimmalle listan kuusivuotisen historian aikana yltänyt nainen, aiemmin naisia ei ole nähty kärkikymmenikössä.

Listalla on myös Britannian kansainvälisesti kuuluisin graffititaiteilija Banksy. Hänet on merkitty sijalle 63, vaikka taiteilijan metodina ovat nimenomaan salaa tehty graffititaide ja museoihin tehdyt anarkistisen taiteelliset terrori-iskut. Lontoolainen modernin taiteen museo Tate Modern järjesti tänä kesänä Banksyn ja hänen seuraajiensa näyttelyn. Banksyn maalauksia on myös sahattu irti seinistä ja myyty kovaan hintaan.

Lähteet: YLE Uutiset