1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Autokaupan hiipuminen täyttää satamat

Autokaupan hiipuminen Venäjällä heikentää jo Suomen satamien ja kuljetusyritysten kannattavuutta sekä satamakaupunkien talousnäkymiä. Esimerkiksi Hangossa satama on täyttynyt autoista. Jos niiden kysyntä ei itänaapurissa pian elvy, vähenevät niin työpaikat kuin kaupungin verotulotkin.

Autonkuljetusrekkojen aiheuttamat rekkajonot ovat ärsyttäneet suomalaisia, mutta nyt kun autojen vienti Venäjälle hiipuu, vetää sekin ilmeet vakaviksi. Länsiautojen kysyntä Moskovassa ja Pietarissa on aikaansaanut transitoliikenteen, joka työllistää Suomessa tuhansia ihmisiä.

Esimerkiksi Hangon satamaan on saapunut kuukaudessa enimmillään nelisenkymmentä tuhatta autoa. Lokakuussa autoja on saapunut vain 32 000 ja jatkossa luultavasti vielä vähemmän.

Seisahdus venäläisten kulutusjuhlissa näkyy myös siinä, että Hangon satamakenttä on käytännössä jo täyttynyt autoista, ja monet niistä seisovat, kun kauppa ei käy.

Satamissa seisovat autot ovat tehtaiden omistuksessa. Ne odottavat nyt, mihin suuntaan talouskehitys Venäjällä nytkähtää. Pahimmillaan odottelu voi jumiuttaa satamat pahasti: Hangon lisäksi varsinkin Kotkan satama on jo nyt pulassa.

Satamaliikenteestä on tullut tärkeä myös Hangon kaupungille.

- Meillä tällä hetkellä menee puoli miljoonaa autoa läpi vuodessa, ja niistä neljäsataatuhatta itärajan yli. Tämä volyymin kasvu on tapahtunut juuri ihan parin viiime vuoden aikana. Voi olla, että helposti mennään kolmeensataan tuhanteen autoon kappalemäärässä takaisin, sanoo Hangon kaupunginjohtaja Tom Axberg.

Epävarmuus heijastuukin jo Hangon kaupungin ensi vuoden talouteen: työllisyyden ja sataman tulojen vaikutusta budjettiin voi vasta arvailla.