Google, Yahoo ja Microsoft lupaavat parantaa sananvapautta internetissä

Maailman suurimmat internetyhtiöt Google ja Yahoo sekä ohjelmistojätti Microsoft lupaavat ryhtyä toimiin sananvapauden parantamiseksi internetissä. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ulkomaat

BBC:n mukaan yhtiöt ovat allekirjoittaneet uuden ohjeistuksen, jonka tavoitteena on ehkäistä eri maiden viranomaisten pyrkimyksiä sensuroida internetiä. Yhtiöt pyrkivät myös varmistamaan, etteivät ne itse syyllistyisi ihmisoikeusloukkauksiin auttamalla viranomaisia netinkäyttäjien valvonnassa.

Ohjeistuksessa linjataan esimerkiksi, millaisia tietoja viranomaisille voidaan luovuttaa. Lisäksi yhtiöiden on vastaisuudessa määrä tutustua kunkin maan ihmisoikeustilanteeseen ennen toimintojen käynnistämistä markkina-alueella.

Vuosikausien kädenvääntö takana Julistuksen taustalla ovat vuosia jatkuneet syytökset, joiden mukaan Google, Yahoo ja Microsoft rikkovat ihmisoikeuksia esimerkiksi Kiinassa. Kuuluisimmassa tapauksessa Kiinan hallintoa arvostellut toimittaja sai kymmenen vuoden vankeustuomion sen jälkeen kun Yahoo oli paljastanut hänen käyttäjätietonsa Kiinan viranomaisille. Googlea on puolestaan syytetty hakukoneen tulosten suodattamisesta Kiinassa. Muun muassa pääsyä demokratiaa ja Tiananmenin verilöylyä käsitteleville sivustoille on rajoitettu. Alan asiantuntijoiden mukaan Kiina ei kuitenkaan ole ainoa sensurointiin pyrkivä maa. - Yhä useampi valtio pyrkii rajoittamaan internetissä saatavilla olevaa tietoa, muistuttaa Colin Maclay Berkeleyn yliopistosta. "Arvokas tiekartta" Ihmisoikeusjärjestöt ovat kiitelleet teknologiajättien allekirjoittamaa julistusta. Ohjeistuksen ei uskota poistavan väärinkäytöksiä kokonaan, mutta sitä pidetään periaatteellisesti merkittävänä. - Kyseessä on tärkeä ensimmäinen askel, sanoo Human Rights First -järjestön Mike Posner BBC:lle. Electronic Frontier Foundation -järjestö arvioi, että julistus tuo läpinäkyvyyttä ja avoimuutta yhtiöiden toimintaan.

Alan muidenkin yritysten toivotaan allekirjoittavan ohjeistuksen. Euroopassa muun muassa France Telecom ja Vodafone ovat ilmaisseet harkitsevansa sopimuksen allekirjoittamista.

Lähteet: YLE Uutiset