Asiantuntijat: Viimeaikaisissa perhesurmissa saattaa piillä tartuntavaara

Asiantuntijat pelkäävät itsemurhien laajan uutisoinnin johtavan niiden lisääntymiseen. Yksityiskohtainen surmatekojen ja perhetragedioiden käsittely julkisuudessa voi tarjota mallin epätoivoisessa tilanteessa oleville ihmisille.

Kotimaa

Oulussa, Porvoossa ja Helsingissä runsaan viikon sisällä sattuneissa perhetragedioissa on saanut surmansa kahdeksan ihmistä. Kolmessa perheessä tehtiin neljä murhaa ja neljä itsemurhaa.

Tutkimusprofessori Jouko Lönnqvist Kansanterveyslaitoksesta arvioi, että kolme lähes peräkkäistä perhetragediaa on todennäköisesti tilastollinen sattuma.

- Jos tämä tästä edelleen jatkuu niin jokainen ymmärtää, että ei voi olla muuta selitystä muuta kuin mallikäyttäytyminen, joka ohjaa tällaisiin reaktioihin, Lönnqvist sanoo.

Myös psykologi Soili Poijulan mielestä viimeaikaisten perhesurmien käsittelyssä piilee tartuntavaara. Hänen mukaansa itsemurhista ja perhesurmista pitäisi puhua julkisuudessa varoen, sillä ahdistuneille ja masentuneille ihmisille itsemurhauutiset voivat olla haitallinen malliesimerkki.

- Tällainen kasautuma näitä tapahtumia on vaarallinen. Nyt pitäisi palata todella harkittuun tiedottamiseen, Poijula korostaa.

"Yksityiskohdista kertominen on tarpeetonta"

Poijulan mielestä itsemurhan yksityiskohdista ja tekotavasta puhuminen on usein täysin tarpeetonta. Itsemurhan tirkistely ja mahdollisilla motiiveilla mässäily johtavat vieläpä usein vääriin johtopäätöksiin.

Poijulan mielestä toimittajat ovat esittäneet yksittäisten surmatekojen pohjalta liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja unohtaneet, että itsemurhaa edeltää aina monimutkainen tapahtumasarja. Taloudellinen ahdinko voi laukaista perhetragedian, mutta ainoaksi selitykseksi se ei riitä.

- Taloudelliset syyt ei ole ensisijaisia, vaan ihmisen mielenterveyden järkkyminen, Poijula muistuttaa.

Itsemurhien määrä on laskenut Suomessa parinkymmenen viime vuoden aikana, mutta silti niitä tapahtuu vuosittain noin tuhat. Joka päivä noin neljä ihmistä kuolee oman käden kautta.

Lähteet: YLE Uutiset