1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Uudessakaupungissa tavattu kalojen verenvuototautia

VHS-tautiin sairastuneita kaloja havaittiin Uudenkaupungin liepeillä Pyhämaassa sijaitsevalta kalanviljelylaitokselta. Alueella kuului jo ennestään VHS-rajoitusalueelle vuonna 2003 löydetyn tautitapauksen vuoksi.

Tautia on tavattu aiemmin myös Ahvenanmaalla ja Pyhtäällä. Tauti ei tartu ihmiseen, eikä oireettomien kalojen käytölle ole esteitä.

Ylitarkastaja Hanna Kuukka-Anttila Elintarviketurvallisuusvirastosta pitää löytöä harmillisena, sillä edellisestä tautihavainnosta on jo viisi vuotta aikaa ja länsirannikon VHS-rajoitus oli tarkoitus purkaa vuoden lopulla.

Kirjolohi herkin taudille VHS-tautiin (siirryt toiseen palveluun) sairastuneet kalat ovat tummia ja niiden silmissä ja evien tyvissä näkyy usein verenvuotoa. Pistemäisiä verenvuotoja voidaan todeta myös kiduksissa, lihaksistossa, vatsaontelon rasvassa ja sisäelinten pinnoilla.

Kirjolohi on VHS-taudille herkin laji. Sen kuolleisuus tautiin vaihtelee olosuhteiden mukaan vähäisestä jopa 40 prosenttiin ja pikkupoikasten kuolleisuus voi olla 100 prosenttista. VHS-tautiin ei ole hoitokeinoa.

VHS-taudin leviämisen estämiseksi on elävien kalojen, mädin ja maidin, sekä perkaamattomien kuolleiden kalojen kuljettaminen pois rajoitusalueelta kielletty.

Alueen kalanviljelylaitoksille on annettu ohjeita ja määräyksiä mm. kuljetuskaluston ja välineiden desinfioinnista sekä teurasjätteen hävittämisestä.

Kalojen normaalia suuremmasta kuolleisuudesta alueella on ilmoitettava välittömästi läänineläinlääkärille. VHS-rajoitusalueelle tuotavien kala- ja mätierien mukana on oltava terveystodistus.