Ruoka-allergiat usein pelkkää kuvitelmaa

Suurin osa oletetun allergian takia ruoka-aineita välttelevät tekevät turhaa työtä. Allergia- ja astmaliiton mukaan 90 prosenttia rajoitetuista ruokavalioista on turhia, sillä altistuskokeissa allergia löytyy vain joka kymmenenneltä.

Kotimaa

Ruoka-allergisten määrä on viimeisen 30 vuoden aikana kaksinkertaistunut. Lapsista noin joka neljäs ja aikuisista joka viides välttää yhtä tai useampaa ruokaa oletetun allergian vuoksi. Yksivuotiaista ruoka-aineita välttelee joka toinen.

- Pahinta on, että jonkun ruoka-aineen täydellinen välttäminen voi johtaa herkkyyden lisääntymiseen niin, että vahinkoaltistumisessa piilee äkillisen allergiareaktio, anafylaksian vaara, painottaa Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Altistus tarkistettava vuoden välein Ruoka-allergia oirehtii lapsilla vatsaoireilla kuten ripuli ja oksentelu sekä iho-oireilla eli ihottumalla. Aikuisilla oireena on yleensä ihottuma, mutta hengitystie- ja suolisto-oireitakin voi olla. Suurimpaan osaan atooppista ihottumaa ei kuitenkaan löydy ruoka-ainetta, mitä välttämällä iho paranisi. - Usein dieetti jää kuitenkin voimaan, vaikkeivät oireet ole välttämisruokavalion aikana hävinneet tai merkittävästi lieventyneet, Vuorenmaa korostaa. Ruuan sopimattomuus pitäisi lapsilla varmistaa uudella altistuksella puolivuosittain tai vuosittain. Toistuvat altistukset ovat tarpeen siksikin, että noin 90 prosenttia pienten lasten ruoka-allergioista häviää ennen kouluikää. Isommilla lapsilla ja aikuisillakin allergiat voivat hävitä. Laaja ruokavalio pienentää allergian mahdollisuutta Jos ruoka-allergia on kuitenkin aiheuttanut vakavia oireita, ei pidä mennä omin päin maistelemaan kyseistä ruokaa. Vaikeaa ruoka-allergiaa voidaan siedättää erikoislääkärin valvonnassa. Esimerkiksi maitosiedätys aloitetaan tipalla vettä, jossa on todella pieni määrä maitoa. Siedätyshoito kestää vähintään puoli vuotta, mutta onnistuu kahdeksalla tai yhdeksällä kymmenestä. Vauvoille pitäisi alkaa antaa lisäruokia 4-6- kuukauden ikäisenä. Yksinomainen rintaruokinta yli puolivuotiailla lisää ruoka-allergian puhkeamien riskiä. Tutkimustuloksia on myös siitä, että vehnäallergiaa esiintyy enemmän lapsilla jotka ovat aloittaneet vehnän syömisen vasta seitsemän kuukauden iässä. Vielä muutama vuosi sitten sanottiin, että pikkulapsille ei saisi antaa esimerkiksi kalaa, mansikoita ja sitrushedelmiä. Nyt on todettu, että mahdollisimman laaja ruokavalio pienentää ruoka-allergian puhkeamisen todennäköisyyttä.

Lähteet: YLE Uutiset