1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ruukunsirpale lietsoo kiistaa Jerusalemin asemasta

Israelista on löytynyt maailman vanhin tunnettu hepreankielinen kirjoitus. 3 000 vuotta vanhan ruukunsirpaleen tekstinpätkällä voi olla vaikutuksia tämän päivän kiistaan siitä, kenelle Jerusalem kuuluu.

kulttuuri

Jerusalemin heprealaisen yliopiston tutkijat löysivät ruukunsirpaleen Jerusalemin länsipuolelta muinaisen kaupungin raunioista. Israelilaiset uskovat, että kukkulalla seisoi Elahin linnoituskaupunki ja että Daavid surmasi Goljatin kukkulalta aukeavassa laaksossa.

Varsinainen löytäjä oli teini-ikäinen vapaaehtoinen. Hänen poimimaansa 15 senttiä pitkään ja 15 senttiä leveään sirpaleeseen on kirjoitettu mustalla värillä viisi tekstiriviä varsinaista hepreaa edeltäneellä kirjoitustavalla.

Asiantuntijat eivät ole vielä kyenneet tulkitsemaan sisältöä täysin, mutta useita sanoja on tunnistettu. Niitä ovat muun muassa "tuomari", "orja" ja "kuningas". Sisällön lisäksi tutkijoita innostaa se mahdollisuus, että teksti voi auttaa ymmärtämään myös aakkoskirjoituksen syntyä.

Sirpaleen teksti on miltei tuhat vuotta vanhempi kuin 1940-luvulla löytyneet Kuolleenmeren kääröt. Ne sisältävät ensimmäisen version hepreankielisestä Raamatusta. Elahin tutkimuksia johtava arkeologi Yossi Garfinkel arvelee, että ruukun tekstissä on kyse kirjeestä. Valtaosa alueesta on vielä tutkimatta

Juutalaisten arkeologien mukaan Elahin muut löydöt antavat ymmärtää, että Jerusalemilla oli vahva kuningas ja keskushallitus aikana, jolloin Daadivin uskotaan hallinneen Jerusalemia ja muinaista Israelia. Tämä antaa pontta niille näkemyksille, joiden mukaan Jerusalemin kuuluu olla myös nyky-Israelin jakamaton pääkaupunki.

Palestiinalaiset puolestaan haluavat Itä-Jerusalemista palestiinalaisvaltion pääkaupungin, olihan se alkujaan arabien asuttama.

Heprea ei ollut ainoa kieli, jota 3 000 vuotta sitten kirjoitettiin ruukunsirpaleen kirjaintyypillä. Jotkut tutkijat sanovat, että on vaikeaa tai jopa mahdotonta osoittaa, että teksti on hepreaa eikä jotakin muuta alueen kielistä.

Myöskään siitä ei ole täyttä yksimielisyyttä, että muurin ympäröimä kaupunki todella oli israelilaisten Elah. Lisävalaistusta lienee kuitenkin löydettävissä, sillä alueesta on kaivamatta vielä yli 90 prosenttia.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi