1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sata kärjessä Sambian presidentinvaaleissa

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Sambiassa lasketaan torstaina pidettyjen presidentinvaalien ääniä. Oppositiojohtaja Michael Sata on kisan kärjessä, kun äänistä on laskettu noin 40 prosenttia.

Vaaliviranomaiset kertovat, että Isänmaallinen rintama -puoluetta luotsaava Sata on saamassa 44 prosenttia äänistä. Presidentinvirkaa väliaikaisesti hoitava Rupiah Banda on kymmenen prosenttiyksikköä perässä, eli 34 prosentissa. Monipuoluedemokratian puolesta -liikettä johtava Banda nousi tehtävään presidentti Levy Mwanawasan kuoltua elokuussa.

Asiantuntijoiden mukaan Sataa ei voida vielä julistaa vaalien voittajaksi, koska lasketut äänet tulevat hänen vahvoilta kannatusalueiltaan. Toisten arvioiden mukaan Sata voi kuitenkin olla matkalla voittoon, koska hän on saanut kannatusta uusilta seuduilta pääkaupungin Lusakan ja kuparintuotantoalueiden ulkopuolelta.

Vaalitarkkailijoiden mukaan äänestys on sujunut pääsääntöisesti rauhallisesti, mutta joitakin rikkeitä on havaittu. Sambian armeija on valmiudessa ja luvannut puuttua mahdollisiin levottomuuksiin.

Sata lupaa rahaa köyhille, Banda tarjoaa tiukkaa budjettikuria

Sata markkinoi vaalikampanjansa aikana itseään köyhien ystävänä. Sata on muun muassa luvannut karhuta maassa toimivilta kansainvälisiltä yrityksiltä varoja köyhien avustamiseen.

Banda puolestaan on luvannut jatkaa Mwanawasan tiukkaan budjettikuriin perustuvaa talouspolitiikkaa ja korruptionvastaista taistelua. Banda toivoo hyötyvänsä Mwanawasan kaudella nähdystä talouskasvusta.

Sambian talous on kasvanut keskimäärin viisi prosenttia vuodessa viimeisten kuuden vuoden ajan.

Sambian vauraus on jakautunut äärimmäisen epätasaisesti. 65 prosenttia sambialaisista elää alle dollarilla päivässä. Lisäksi maan hiv-tilastot ovat synkät: 12 miljoonasta asukkaasta yli miljoonan arvioidaan olevan hiv-positiivisia.