Vessakylttikysely yllätti saamelaisneuvoston

Saamelaiset haluavat kulttuurisymbolien käytön matkailubisneksessä luvanvaraiseksi. Eilen perjantaina Norjan, Suomen, Ruotsin ja Venäjän saamelaisjärjestöjen muodostaman saamelaisneuvoston kokous hyväksyi Rovaniemen julistuksen kulttuurin kunnioituksesta ja halventavan käytön kieltämisestä.

Kotimaa

Saamelaiset ovat vuosia arvostelleet saamenpuvun luvatonta ja asiantuntematonta käyttöä mm. matkailubisneksessä.

Rovaniemen keskustaan valmistumassa olevassa kauppakeskus Rinteenkulmassa aiotaan käyttää vessaopastekyltteinä saamen puvussa olevia mies- ja naishahmoja, ja vessakylttien suunnittelija, rovaniemeläinen Arkkitehtitoimisto Suunnittelu Teppo Oy on pyytänyt kylteistä kannanottoa Saamelaisten heraldiselta lautakunnalta sähköpostilla.

YLE uutisten haltuunsa saamassa sähköpostissa on piirrokset mustavalkoisista emalisista WC-symboleista, joissa valkoisella pohjalla ovat mustat saamenpukuiset mies- ja naishahmot.

Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Pauliina Feodoroff sanoo hämmentyneensä kylttisuunnittelijan puhelusta.

- Kysymys oli, että saako laittaa kolmen tuulen hatun ja nunnukahatun. Minä en ole ainakaan törmännyt saamelaiskulttuurissa kolmen tuulen hattuihin ja nunnukahattuihin, mutta ehkä joskus selviää että mitä ne ovat. Puhelu kuulosti siltä, että se tehtiin kieli keskellä suuta. Se on hyvä, että soittaja halusi toimia oikein ja kysyä, mutta lausahdus, että haluamme kunnioittaa edesmenneitä saamelaisia vessan seinillä, mietitytti olenko piilokamerassa vai missä.

Saamelaiset valmistelevat nyt järjestelmää, jossa kulttuurisymbolien käyttöön suostumuksen antaisi saamelaisten heraldinen lautakunta. Julistuksen mukaan tarkoitus ei ole perustaa yksinoikeutta saamelaiskulttuuriin.

Lähteet: YLE Uutiset