Morales karkotti USA:n huumeagentit Boliviasta

Bolivian presidentti Evo Morales on kieltänyt Yhdysvaltojen huumeviranomaisten toiminnan maassa toistaiseksi. Hän syyttää heitä vakoilusta ja kapinallisten tukemisesta.

Ulkomaat

Moralesin mukaan DEA:n (Drug Enforcement Administration) agentit käyttivät huumeiden vastaista taistelua tekosyynä toimia maassa ja kanavoida taloudellista apua kapinallisryhmille, jotka ottivat hallituksen joukkojen kanssa yhteen syyskuun mielenosoituksissa. DEA:n valvontalennot Bolivian alueella oli kielletty jo aiemmin.

Bolivian ja Yhdysvaltain suhteet ovat viilenneet nopeasti. Vasemmistolainen Morales karkoitti Yhdysvaltain lähettilään syyskuussa maan sisäisiin asioihin puuttumisen vuoksi. Viime kuussa Yhdysvallat puolestaan liitti Bolivian niiden maiden listalleen, jotka ovat selvästi epäonnistuneet huumeiden vastaisen työn velvoitteissaan.

Vuonna 2006 presidenttinä aloittanut Morales, entinen kokan viljelijä itsekin, sanoo vastustavansa kokaiinin tuottamista mutta edistävänsä kokapensaan viljelyä laillisiin tarkoituksiin

Bolivia on maailman kolmanneksi suurin kokaiinin tuottaja Kolumbian ja Perun jälkeen.

Lähteet: Reuters, AFP