Kiina ja Taiwan liennyttävät välejään

Korkea-arvoisin kiinalaisviranomainen vuosikymmeniin on aloittanut vierailunsa Taiwaniin. Kiinan Taiwanin-suhteiden pääneuvottelija Chen Yunlin johtaa matkallaan suurta liikemiesvaltuuskuntaa. Vierailulla tiivistetään maiden taloussuhteita.

Ulkomaat

Kiinalaisosapuoli on etukäteen ylistänyt puolivirallisen Taiwaninsalmen suhteiden yhdistymistä historialliseksi. Chen on korkea-arvoisin Taiwanissa käyvä Kiinan vierailija sen jälkeen, kun Taiwan irtaantui manner-Kiinasta Kiinan sisällissodan aikana vuonna 1949.

- Kova jää osapuolten väliltä on jo murskattu, ja tie on auki, sanoi valtuuskunnan jäsen ennen matkaa.

Taiwanin suhteet Kiinaan ovat lämmenneet sen jälkeen, kun Taiwanin uusi Kiina-myöntenen presidentti, Kuomintang-puolueen Ma Yin-jeou aloitti virassaan viime toukokuussa. Taloussuhteita on jo tiivistetty ja ennakkoon odotetaan, että kiinalaisvaltuuskunnan tämänkertaisen matkan aikana helpotetaan liikenneyhteyksiä manner-Kiinan ja Taiwanin välillä.

Oppositio osoittaa mieltä Itsenäisyyden säilyttämistä haluava Taiwanin oppositio epäilee, että Kiina käyttää liikesuhteita ostaakseen tukea Taiwanin liittämiselle takaisin Kiinaan. Taiwanin oppositiopuolue on luvannut järjestää vierailun aikana Kiinan valtuuskunnan vastaisia mielenosoituksia. Puolue maksaa rahapalkkion niille, jotka uskaltautuvat heittelemään Cheniä kananmunilla. Presidentti Ma on rauhoitellut mielenosoittajia etukäteen Taiwaniin johtaviin sanomalehtiin lukeutuvan Sunday China Timesin haastattelussa ja vakuuttanut pysyvänsä lujana neuvotteluissaan Chenin kanssa. - Välitän hänelle Taiwanin yleisen mielipiteen tunnot. Kiina on sentään suunnannut 1 300 ohjusta meitä vastaan, huomautti presidentti. Välejä parannetaan panda-diplomatialla

Chen Yunlinin odotetaan Taiwanin-vierailullaan ilmoittavan, että manner-Kiinasta luovutetaan kaksi pandaa taiwanilaiseen eläintarhaan. Pandat ovat nimeltään Tuantuan ja Yuanyuan. Niitä odotetaan Taiwaniin kuukauden kuluessa.

Lähteet: AP, AFP