1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professorit: Säästöt uhkaavat kansallista kulttuuria

Rajut säästötoimet uhkaavat kotimaisten kielten tutkimusta ja kielenhuoltoa Suomessa, professorit pelkäävät. Suomen, ruotsin, saamen sekä pohjoismaisten ja suomalais-ugrilaisten kielten professorit ovat vedonneet talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan kansallisen kulttuurin puolesta.

Valtionvarainministeriön laatima tuottavuusohjelma on johtamassa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen toiminnan supistamiseen. Kotuksen tiedotteen mukaan opetusministeriö kaavailee 34 henkilötyövuoden vähennystä, mikä tarkoittaa kolmannesta henkilökunnasta.

Kotuksen tehtäviin kuuluvat muun muassa kielenkäytön ongelmien ratkaisu, puhe- ja kirjakielen tutkiminen sekä median ja viranomaistekstien seuraaminen. Lisäksi keskus tarjoaa verkossa esimerkiksi Suomen kieliopin vapaaseen käyttöön.

Vetoomuksen on allekirjoittanut 42 kotimaisten, pohjoismaisten ja suomalais-ugrilaisten kielten professoria. He ovat huolissaan kielenhuollon ja tutkimuksen tulevaisuudesta Suomessa. He muistuttavat, että ammattitaitoiset työntekijät ovat humanistisen tutkimuksen keskeisin voimavara, ja nyt tehtävällä päätöksellä on kauaskantoiset seuraukset.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee opetusministeriön esitystä 25. marraskuuta. Professorit ovat toimittaneet vetoomuksen valiokunnalle, johon kuuluvat Matti Vanhanen, Jyrki Katainen, Mauri Pekkarinen, Mari Kiviniemi, Stefan Wallin, Jyri Häkämies, Jan Vapaavuori ja Tarja Cronberg.