1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pankkien pakkokansallistamislakia valmistellaan pikaisesti

Suomeen valmistellaan kiireisesti lakia, joka mahdollistaa pankkien pakkokansallistamisen. YLE Uutisten saamien tietojen mukaan lakiehdotus tulee valtioneuvostoon ehkä jo ensi viikolla.

Kotimaan uutiset

Laki takaisi valtioneuvostolle mahdollisuuden ottaa ongelmapankki tarvittaessa valtion hallintaan vaikka vastoin pankin omaa tahtoa.

Maailmalla myllertävä talouskriisi on palauttanut mieliin 1990-luvun tuskalliset muistot. Pahoihin paikkoihin haetaan nyt entistä vahvempia lääkkeitä. Pankki pitäisi voida kansallistaa vaikka pakkokeinoin, jos tilanne on oikein huono.

Pakkokansallistamisen valtuuttavaa uudistettua vakuusrahastolakia voitaisiin siis käyttää vain, jos vaikeudet ovat ylitsekäymättömiä. Lisäksi pankin on oltava elintärkeä suomalaiselle rahoitusjärjestelmälle, eikä pankki itse ymmärrä tai halua apua pyytää.

Vaikka Suomessa ei tällaista pakkorakoa juuri nyt näköpiirissä olekaan, lakiehdotus on etenemässä vauhdikkaasti.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari sanoo, että eduskuntaan tarvitaan pikaisesti vakuusrahastolaki, jolla taataan se, että veronmaksajille mahdollisesti koituvat tappiot jäävät mahdollisimman pieniksi.

Valtioneuvosto saanee lain käsittelyynsä ehkä jo ensi viikolla. Vastarintaa ei ole odotettavissa siellä sen enempää kuin eduskunnassakaan.

Suurin vaiva voi koitua lain juridisesta yhteensovittamisesta perustuslain pakkolunastuspykälien kanssa.

Lähteet: YLE Uutiset