1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Asiantuntijat: USA:n taloutta ryhdytään elvyttämään lainarahalla

Suomalaiset talousasiantuntijat pitävät selvänä, että Yhdysvaltain taloutta aletaan elvyttää valtion velkaa lisäämällä.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vaalit voittaneen Barack Obaman talouslinjaukset ovat olleet melko väljiä. Niissä on painottunut verojen kiristäminen rikkailta ja höllentäminen köyhiltä. Myös varakkaille yrityksille on luvassa korkeammat verot.

Tapiola-ryhmän pääekonomistin Jari Järvisen mielestä Yhdysvaltain talous on ehtinyt heiketä niin huonoksi, että ainoa tie parempiin aikoihin on elvytys julkisen talouden tuella.

- Tässä tilanteessa lääkkeenä pitää käyttää kevyttä finanssipolitiikkaa eli pyritään lisäämään julkisia menoja ja mahdollistetaan veronkevennyksiä joissakin tuloluokissa, sanoo Järvinen YLEn Radiouutisten haastattelussa.

Velanoton lisäämistä pitää väistämättömänä myös Helsingin kauppakorkeakoulun vieraileva tutkija ja apulaisprofessuuria Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä hoitava Marko Terviö.

- Tilanne on jo niin paha, että voi kysyä on Yhdysvalloilla varaa olla ottamatta lisää velkaa. Voi olla, että suun paneminen nyt säkkiä myöten johtaa vieläkin pahempiin ongelmiin, Terviö arvioi.

Kumpikaan asiantuntijoista ei usko, että Yhdysvallat kääriytyisi protektionismin kaapuun omassa kauppapolitiikassan nyt, kun maan oma talous on ongelmissa. Marko Terviön mukaan Obaman lähipiiri tuskin haluaa nyt pientäkään kauppasotaa.

- En usko, että kukaan Obaman avustajista vakavissaan uskoo, että uuden kauppasodan aloittamisella parannettaisiin Yhdysvaltain "syvien rivien" tilannetta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi