Pitkän linjan elokuvaohjaaja Jan Troell pohtii kontrastien voimaa

Jan Troellin uusin elokuva Ikuistetut hetket on Ruotsin tämän vuoden Oscar-ehdokas. Troell on kuvannut itse suurimman osan elokuvistaan. Kameramiehenä ja kuvaajana aloittanut Troell teki läpimurtonsa ohjaajana jo 1960-luvulla.

kulttuuri

Uuden 1900-luvun alun Ruotsiin sijoittuvan elokuvan pääosassa näyttelee Maria Heiskanen.

- Jan Troell on hyvin erikoinen ohjaaja, koska hän on koko ajan itse kameran takana, toteaa Heiskanen.

- Yleensähän ohjaaja katsoo monitorista ja antaa ohjeita sekä näyttelijälle että kuvaajalle. Troell taas katsoo kameran läpi ja on tavallaan koko ajan mukana. Mitä tahansa voi tapahtua hetkessä. Kuvaushetki on siis hyvin improvisatorinen.

Vastakohdat herättävät huomaamaan Elokuvassa ääneen kiinnittää huomiota vasta, kun sen vastakohtana on hiljaisuus, uskoo Jan Troell. - Aivan samalla tavalla kuin valon huomaa vain silloin, kun sen kontrastina on pimeys. Musiikki kiinnostuksen kohteena Elokuvan voimakkaimpana ilmaisukeinona Troell pitää musiikkia. - Musiikki voi vaikuttaa hyvin radikaalisti yksittäisen kohtauksen tulkintaan. Ikuistetut hetket -elokuvan musiikin on säveltänyt Matti Bye. - Yhtenä päivänä kuvauksen jälkeen laitoin materiaalin pyörimään ilman ääntä. Se oli hyvin hankalaa. Kun sitten kuuntelin Matti Byen pianomusiikkia, se toimi samalla tavalla kuin mykkäelokuvat aikoinaan. Musiikki nosti esiin kuvauksesta sellaista, jonka tunsin olevan oikein tässä elokuvassa, pohtii Jan Troell. Jan Troellin ohjaama elokuva Ikuistetut hetket saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 7.11.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset