1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Irlannissa laaja suomalaisen taiteen näyttely

Irlannin kansallisgalleriassa Dublinissa avautuu tänä viikonloppuna Suomen taidetta vuosilta 1870 - 1920 esittelevä näyttely. Northern Stars and Southern Lights -näyttely on laajin Irlannissa koskaan nähty katsaus suomalaiseen taiteeseen.

kulttuuri

Mukana on yhteensä 74 maalausta ja grafiikantyötä Suomen taiteen kultakaudelta aina varhaiseen modernismiin saakka.

Teemoissa kiinnitetään huomiota niin naturalismiin ja kansankuvaukseen kuin eeppisiin maisemiin ja Kalevala-aiheisiin. Myös naistaiteilijoiden vahva asema Suomen taiteessa korostuu. Näyttely esittelee myös Suomen edustusta Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyssä sekä 1910-luvun varhaista modernismia.

- Olemme iloisia voidessamme nyt esitellä suomalaista taidetta ja kulttuuria yleisöllemme. Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Suomen taide-elämään itsenäistymistä edeltäneiden poliittisten mullistusten vuosina, sanoo Irlannin kansallisgallerian johtaja Raymond Keaveney.

Kansallista identiteettiä luomassa olleita taiteilijoita näyttelyssä edustavat Eero Järnefelt, Pekka Halonen ja Väinö Blomstedt.

Pariisilaisvaikutteita puolestaan esitellään mm. Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin ja Helene Schjerfbeckin teosten kautta. Varhaisista modernisteista esillä ovat Septem-ryhmän jäsenet ja Marraskuulaiset kuten Magnus Enckell, Ellen Thesleff ja Tyko Sallinen.

Schjerfbeckin ja Thesleffin lisäksi naistaiteilijoista mukana ovat mm. Fanny Churberg, Elin Danielson-Gambogi ja Maria Wiik.

Irlannin kansallisgalleria on järjestänyt näyttelyn yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa, ja lähes kaikki näyttelyn teokset on valikoitu Ateneumin kokoelmista. Näyttely jatkuu helmikuun alkuun.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi