Rock ja klassinen soivat kristalliyönä Saksassa

Tänään sunnuntaina tulee kuluneeksi 70 vuotta Saksan niin sanotusta kristalliyöstä, josta alkoivat natsien juutalaisvainot. Kristalliyötä aiottiin Saksassa muistaa vain yhdellä virallisella tilaisuudella, mutta brittiläinen viulisti Daniel Hope päätti, että siitä on tehtävä uhrien muistoa ja kansalaisrohkeutta kunnioittava juhlapäivä.

Hope sanoi alkaneensa puoli vuotta sitten kysellä, miten Saksa aikoi muistaa kristalliyötä.

Hänelle selvisi, että pieniä paikallisia kokoontumisia lukuun ottamatta muistaminen oli jäämässä Berliinissä järjestettyyn viralliseen tilaisuuteen. Hopen mielestä se ei riittänyt alleviivaamaan kristalliyön tapahtumien kauheutta. Hän otti yhteyttä Saksan ulkoministeriin Frank-Walter Steinmeieriin, joka ryhtyi suuren muistokonsertin suojelijaksi.

Virallinen muistojuhla, johon osallistuu myös liittokansleri Angela Merkel, järjestetään sunnuntaina Berliinin suuressa synagogassa. Juutalaisyhteisöt järjestävät omia tapahtumia eri puolilla Saksaa, mutta suurimmaksi kokoontumiseksi on muodostumassa Hopen organisoima muistojuhla Tu was! (Tee jotakin!).

Konsertti suljetulla lentokentällä Äskettäin suljetulla Tempelhofin lentokentällä Berliinissä järjestettävään konserttiin on lupautunut kymmeniä nimekkäitä saksalaistaiteilijoita, joiden ohjelmisto vaihtelee Bachista ja Beethovenista jazziin ja rockiin. Esiintyjien joukossa ovat muun muassa kristalliyöstä hengissä selvinnyt 83-vuotias pianisti Menahem Pressler, vastikään Suomessakin vieraillut bassobaritoni Thomas Quasthoff, nuorison suosima Polarkreis 18 -bändi ja big band -musiikin taitaja Max Raabe. Konsertin lipputulot luovutetaan juutalaisvainojen arpia hoitavalle Freya von Moltke -rahastolle. Rikotut ikkunat antoivat nimen kristalliyölle Kristalliyö on saanut nimensä ikkunoiden lasinsirpaleista, jotka peittivät katuja natsien tuhottua tuhansia juutalaisten liikeyrityksiä, koteja ja synagogia. Natsit tappoivat kaksipäiväisissä väkivaltaisuuksissa 92 juutalaista ja veivät 30 000 juutalaismiestä ja -poikaa keskitysleireille. Hopen perhe asui vainojen alkaessa Berliinissä, josta se pakeni Britanniaan. Lue lisää Tu was! -konsertin verkkosivulta (saksaksi). (siirryt toiseen palveluun)