Ranska petraa ruokakulttuuriaan tieteen avulla

Ranskan elintarviketeollisuus ja ravintola-ala yrittävät parantaa kilpailukykyään tutkimuksen avulla. Pian Ranskassa voi saada tohtorin paperit ravintola- ja hotellialan oppilaitoksesta.

Tohtoriohjelma alkaa arvostetussa Paul Bocuse -instituutissa, joka sijaitsee Lyonissa, Etelä-Ranskassa. Oppilaitoksessa tutkitaan muun muassa ruokahalun hallintaa tuoksujen avulla.

Matkailumaa Ranska on tunnettu ruokakulttuuristaan ja se vie eniten maailmassa jalostettuja elintarvikkeita. Ranskan elintarvike-, ravintola- ja hotelliala ovat kuitenkin huolissaan kiristyvästä kansainvälistä kilpailusta.

Yksi vastaus tilanteeseen on Paul Bocuse -instituutin tohtoriohjelma. Väitökirja ruuanlaittokoulun tuoksuista Tutkija Pauline Fernandez vetää henkeä. Alla on höyryävä lautanen, jossa on kalkkunaa ja jänistä ranskalaisittain. - Tämä tuoksu on läsnäoleva ja miellyttävä, Fernandez arvioi. Hänen on määrä tutkia ruuanlaittokoulun tuoksuja ja kolmen vuoden kuluttua tuoksuja käsittelevän väitöskirjan pitäisi olla valmis. Fernandez kertoo, että tavoitteena on selvittää, kuinka syömistä voidaan säännellä tuoksujen avulla. Tietoa voitaisiin siten soveltaa myös syömishäiriöisten ihmisten auttamiseen. Lapsille enemmän vihanneksia David Morizet puolestaan tutkii kolme vuotta, kuinka lapset saataisiin syömään enemmän vihanneksia. Instituutin kokit valmistavat erilaisia vihannesruokia ja koululuokkia kutsutaan syömään. Sitten Morizet tarkkailee, kuinka ruoka maistuu. Usein luullaan, etteivät lapset pidä vihanneksista, Morizet sanoo. Hän uskoo, että asiaan on ratkaisu. Täytyy vain löytää oikea suhde lapsen, vihanneksen ja valmistamistavan välillä, jotta vihannekset maistuvat. Kamerat valvovat ravintolaa

Kolmas tutkija Clémentine Hugo-Gentia asentaa koeravintolaan kameroita ja asiakkaiden sekä tarjoilijoiden vaatteisiin pieniä mikrofoneja.

Tarkoituksena on tutkia, mitkä ovat luksusravintolan käyttäytymistieteelliset tunnusmerkit. Samalla tarjotaan tutkimuksen maksavalle hoteliketjulle palvelukonsepti, tutkija Hugo-Gentia sanoo.

Osa tutkimusten väliaikatiedoista on salaista ja tietoja annetaan vain rahoittaville yrityksille. Lopulta tuloksena on kuitenkin väitöskirja, joka edistää tiedettä ja on kaikkien käytössä.