Saksassa muistellaan kristalliyön uhreja

Saksassa muistellaan sunnuntaina natsien juutalaisvainot aloittanutta kristalliyötä. Maanantaina vastaisena yönä kristalliyöstä tulee kuluneeksi 70 vuotta.

Viralliseen muistojuhlaan on sunnuntaina osallistunut muun muassa liittokansleri Angela Merkel. Juhla järjestettiin Berliinin suuressa synagogassa. Juutalaisyhteisöt järjestävät myös omia tapahtumiaan eri puolilla Saksaa.

Kristalliyö on saanut nimensä ikkunoiden lasinsirpaleista, jotka peittivät katuja natsien tuhottua tuhansia juutalaisten liikeyrityksiä, koteja ja synagogia.

Natsit tappoivat kaksipäiväisissä väkivaltaisuuksissa lähes sata juutalaista ja veivät 30 000 juutalaismiestä ja -poikaa keskitysleireille. Brittiviulisti ehdotti muistokonserttia Kristalliyötä aiottiin Saksassa muistaa vain yhdellä virallisella tilaisuudella, mutta brittiläinen viulisti Daniel Hope päätti, että siitä on tehtävä uhrien muistoa ja kansalaisrohkeutta kunnioittava juhlapäivä. Hope sanoi alkaneensa puoli vuotta sitten kysellä, miten Saksa aikoi muistaa kristalliyötä. Hänelle selvisi, että pieniä paikallisia kokoontumisia lukuun ottamatta muistaminen oli jäämässä Berliinissä järjestettyyn viralliseen tilaisuuteen. Hopen mielestä se ei riittänyt alleviivaamaan kristallisyön tapahtumien kauheutta. Hän otti yhteyttä Saksan ulkoministeriin Frank-Walter Steinmeieriin, joka ryhtyi suuren muistokonsertin suojelijaksi. Konsertti järjestetään Tempelhofin lentokentällä Äskettäin suljetulla Tempelhofin lentokentällä Berliinissä järjestettävään konserttiin on lupautunut kymmeniä nimekkäitä saksalaistaiteilijoita, joiden ohjelmisto vaihtelee Bachista ja Beethovenista jazziin ja rockiin. Esiintyjien joukossa ovat muun muassa kristalliyöstä hengissä selvinnyt 83-vuotias pianisti Menahem Pressler, vastikään Suomessakin vieraillut bassobaritoni Thomas Quasthoff, nuorison suosima Polarkreis 18 -bändi ja big band -musiikin taitaja Max Raabe.

Konsertin lipputulot luovutetaan juutalaisvainojen arpia hoitavalle Freya von Moltke -rahastolle.