Teloitettujen hautajaisissa levotonta Balilla

Balin saarella Indonesiassa tuhannet kiihtyneet ihmiset ovat kerääntyneet saattamaan hautaan Balin yökerhoiskujen vuoksi teloitetut miehet. Hautajaisväen ja poliisin kesken on puhjennut myös pieniä yhteenottoja, kun poliisi yritti pitää ihmiset loitolla vainajista.

Ulkomaat

Jemaah Islamiah -järjestöön kuuluneet kolme miestä tuomittiin osallisuudesta vuoden 2002 pommi-iskuihin, joissa kuoli 202 ihmistä. Monet uhreista olivat Balilla lomailleita australialaisia.

Sunnuntaiyönä teloitettujen miesten ruumiit lennätettiin aamulla heidän kotikaupunkeihinsa Tengguluniin ja Samundraan.

Tenggulunissa mielenosoitukseen osallistui myös Jemaah Islamiahin perustajajäseneksi epäilty Abu Bakar Bashir, joka vangittiin epäiltynä osallisuudesta yökerhoiskujen suunnitteluun, mutta vapautettiin sittemmin syytteistä.

Indonesia tiukensi turvallisuusjärjestelyjä teloituksen ja hautajaisten vuoksi, mutta vaikka tunnelma on kireä, tarkkailijat eivät usko teloitusten sinällään lietsovan uusia terroritekoja. Indonesiassa ei ole ollut suuria pommi-iskuja kolmeen vuoteen ja Jemaah Islamiahin johto saatiin pääosin kiinni viime vuoden suuroperaatiossa.

Australia ja Yhdysvallat pitävät silti Indonesiaa edelleen riskialueena. Australia on kehottanut kansalaisiaan pysymään poissa Indonesiasta. Australian ulkoministerin Stephen Smithin mukaan maa on saanut uskottavia vihjeitä mahdollisten kostoiskujen suunnittelusta. Yhdysvallat puolestaan neuvoo kansalaisiaan karttamaan väkijoukkoja.

Lähteet: Reuters, AFP, AP