Kiinan ja Tiibetin keskustelut umpikujassa

Kiinan ja Tiibetin välisissä neuvotteluissa ei ole tapahtunut mainittavaa edistystä. Kiina ja Tiibetin hengellisen johtajan dalai laman edustajat ovat viime viikolla käyneet keskusteluja Tiibetin asemasta.

Ulkomaat

Kiinan mukaan dalai laman ehdotukset Tiibetin itsehallinnon lisäämisestä ovat itse asiassa yrityksiä julistaa Tiibet itsenäiseksi Kiinasta. Dalai lama on kiistänyt itsenäistymispyrkimykset.

Dalai laman mukaan Tiibetin itsehallinto säilyttäisi alueen omaleimaisen buddhalaisen kulttuurin. Viime aikoina dalai lama on suhtautunut aiempaa pessimistisemmin siihen, että molempia osapuolia tyydyttävä sopimus saataisiin aikaan.

Olympiakisojen ajan mellakoista lisää eripuraa Kiinan ja Tiibetin välejä kiristää myös kiista Pekingin olympialaisten aikaan sattuneista levottomuuksista, joissa tiibetiläisaktivistit ympäri maailmaa yrittivät kääntää huomion urheilujuhlasta Tiibetin tilanteeseen. Kiina syyttää dalai lamaa ja hänen kannattajiaan yrityksistä kaataa Kiinan hallinto Tiibetissä ja olympialaisten sabotoinnista. Kiina kukisti Tiibetissä puhjenneet mielenosoitukset tehoiskuilla, jossa kuoli tiibetiläisten mukaan ainakin 140 ihmistä. Kiina ja Tiibet ovat kiistelleet Tiibetin asemasta vuosikymmeniä. Tiibetiläisten mukaan alue oli itsenäinen valtio ennen vuotta 1950, jolloin Kiina teki siitä yhden maakunnistaan. Tiibetillä on maanpaossa oleva hallitus, joka tavoittelee Tiibetille autonomista asemaa. Yksikään YK:n jäsenmaa ei kuitenkaan ole tunnustanut pakolaishallitusta.

Lähteet: AP