1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sandinistipuolue voittamassa Nicaraguan vaalit

Keskiamerikkalaisessa Nicaraguassa johtava sandinistipuolue on voittamassa sunnuntaina pidetyt kuntavaalit. Vaaleja pidetään tärkeänä mittarina arvostelun kohteeksi joutuneen vasemmistolaisen presidentin Daniel Ortegan kannatuksesta.

Ulkomaat

Alustavan tuloksen mukaan pääkaupungissa Managuassa sandinistipuolue FSLN:n pormestariehdokas on saamassa seitsemän prosenttiyksikköä suuremman kannatuksen kuin kilpailijansa. Sandinistivallankumousta 70-luvun lopulla johtanut Ortega palasi Nicaraguan presidentiksi vuonna 2006. Ortegaa on syytetty oman perheen suosimisesta, toisinajattelijoiden arvostelemisesta ja muista yksinvaltaisista otteista. Vainon kohteeksi ovat joutuneet mm. Nicaraguan jyrkkää aborttilakia vastustavat naisjärjestöt. Abortti on Nicaraguassa laiton kaikissa tapauksissa, myös silloin kun äidin henki on vaarassa. Euroopan maat peruneet tukiaan Nicaragualle Vaalit järjestettiin suurimmassa osassa maata, mutta ne jouduttiin perumaan seitsemässä kunnassa viime vuonna Nicaraguassa riehuneen hirmumyrsky Felixin aiheuttamien tuhojen takia. Vaalipäivänä pidätettiin 33 ihmistä levottomuuksien takia.

Monet Euroopan maat ovat keskeyttäneet kehitysavun antamisen Nicaragualle ihmisoikeusloukkausten takia. Myös Suomi on jäädyttää kaksi miljoonaa euroa budjettitukea.

Lähteet: AFP, AP