1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

YLE esittää elokuvan Hannu Salaman oikeusjutusta - aatesotia käydään nykyäänkin

YLE TV1:ssä nähtävä kaksiosainen elokuva kertoo Hannu Salaman Juhannustanssit-romaanin aiheuttamasta kirjasodasta ja oikeudenkäynnistä 1960-luvulla. Katso ihmistä kuvaa, miten pyhien arvojen puolesta taistelevat ryhmät uhkaavat tuhota nuoren kirjailijan uran ja elämän.

Kulttuuri

Elokuvan käsikirjoittaja Kari Hukkila näkee 1960-luvun tapahtumissa yhtymäkohtia myös nykypäivään.

- Tarinassa on näkökulma myös omaan aikaamme. Yli 40 vuoden takainen tapahtumasarja antoi yhtäkkiä uuden ja yllättävän, ajankohtaisen näkökulman nykypäivän konflikteihin Euroopassa ja muuallakin maailmassa, käsikirjoittaja sanoo.

Omien siirtolaisystäviensä kautta Kari Hukkila on seurannut jo pitkään, miten uskonnolliset konfliktit vaikuttavat ihmisten yksityiseen elämään silloinkin kun henkilöt eivät ole itse osallisia tapahtumiin. Hänen mielestään esimerkiksi islamin ja lännen välisillä konflikteilla on yhtäläisyyksiä Salamasodaksi kutsutun tapahtumasarjan dynamiikan kanssa.

Nuori kirjailija arvovaltakonfliktin keskiössä - Katso ihmistä kuvaa myös aatteellisen konfliktin syntymekanismia, miten tällainen prosessi syntyy ja miten sitä vyörytetään eteenpäin yhä laajemmalle yhteiskunnassa, kun jokin ryhmä tarvitsee jostain syystä kohteen omalle vihalleen tai identiteetilleen. Salamasodassa kohteeksi valikoitui nuori kirjailija, sanoo elokuvan ohjaaja Kari Paljakka. Salamasota sai alkunsa arkkipiispa Simojoen julkisesta puheesta, jossa hän arvosteli kovasanaisesti Juhannustanssien kustantajaa ja kirjailijaa. Yhdessä vanhoillisten piirien yllyttämisen kanssa puhe johti koko yhteiskuntaa ravistelevaan kirjasotaan, eduskuntakyselyihin ja lopulta jumalanpilkkasyytteeseen. Katso ihmistä -elokuva kertoo, miten nuori kirjailija huomaa joutuneensa syntipukiksi arvovaltakiistaksi muuttuneessa konfliktissa. Salama samastuu 1960-luvusta annettuun kuvaan 1960-luvun tapahtumia käsitellään elokuvassa fiktion keinoin. Hannu Salaman mielestä kaksiosainen tv-elokuva onnistuu luomaan tunnistettavan kuvan tuon ajan todellisuudesta. - Kiinnitin eniten huomiota pääosan esittäjään, ja kyllä hänessä näkyivät ne samat tuntemukset, joita minulla oli nuorena kirjailijana joutuessani syytteeseen. Elokuva tuntui hyvin aidolta, kuvaa Salama. Hannu Salama tunnusti oikeudessa syyllisyytensä jumalanpilkkaan ja sai ehdollisen vankeusrangaistuksen. Presidentti Urho Kekkonen armahti hänet vuonna 1968. Katso ihmistä -elokuvan ensimmäinen osa esitetään YLE TV1:ssä maanantaina 10.11.2008.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset