1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Liikakalastus uhkaa haita ja rauskuja Atlantilla

Neljäsosa hai- ja rauskulajeista uhkaa hävitä liikakalastuksen takia koilliselta Atlantilta.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN vaatii pikkuhain ja syvänmeren hain täydellistä pyyntikieltoa. Myös sileärauskun kalastus pitäisi järjestön mielestä lopettaa.

Atlantin koillisosissa 26 prosenttia haikaloista ja rauskuista on uhattuna, kun maailmanlaajuisesti luku on 18 prosenttia. Syynä tähän on etenkin Espanjan, Portugalin, Ranskan ja Iso-Britannian harjoittama liikakalastus.

Haikaloja pyydetään Euroopassa kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin sekä ruuaksi. Pikkuhain ja sillihain kalastusta säännellään EU:ssa, mutta kiintiöt ovat liian väljät, sanoo IUCN tuoreessa raportissaan.

Turskan pyyntiä aiotaan leikata

Euroopan komissio ehdotti maanantaina, että turskan kalastusta vähennetään neljänneksellä ensi vuonna kalakantojen elvyttämiseksi. Lisäksi turskalle, koljalle ja valkoturskalle esitetään paikallisia pyyntikieltoja Skotlannin länsirannikolla. Myös sillin pyyntiä halutaan vähentää.

Myös viime vuonna komissio esitti neljänneksen vähennystä turskan pyyntiin, mutta asiasta päättäneet ministerit sopivat vain 18 prosentin vähennyksestä. EU päättää ensi vuoden kalastuskiintiöistä joulukuun puolivälissä.