1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ilmastotalkoot maksavat tavalliselle kuluttajalle

Hallituksen viime viikolla julkistama ilmasto- ja energiastrategia tekee vuodessa arviolta 1 000 euron loven tavallisen kotitalouden kukkaroon.

Työ- ja elinkeinoministeriö on laskenut, mitä ilmasto- ja energiastrategian toteuttaminen tulee maksamaan yksittäiselle kotitaloudelle. Erilaisista hinnankorotuksista ja veroista koostuva lisälasku on kuukaudessa arviolta 60 - 80 euroa vuonna 2020, eli vajaat 800 - 1000 euroa vuodessa. Ministeriössä uskotaan, että suomalaiset hyväksyvät ilmastotalkoot kustannuksista huolimatta. - Meillä on tehty aika paljon selvityksiä asiasta. Eihän siitä tykätä jos joutuu maksamaan enemmän, mutta jos naapurikin tekee saman, niin asia hyväksytään pitkin hampain, sanoo teollisuusneuvos Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriöstä. Vapaaehtoisuus ei riitä torjumaan ilmastonmuutosta

Hallitus julkisti viime torstaina ilmastostrategiansa, jonka tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä rutkasti tulevina vuosikymmeninä. Työ- ja elinkeinoministeriön johtama toimikunta pohtii parhaillaan, miten tavoitteet saavutetaan kansalaisten avulla. Merkittävä rooli ilmastotalkoissa lankeaa esimerkiksi autoilijoille.

- Pohdimme, miten esimerkiksi verotuksen avulla voidaan ohjata energiatehokkaampiin ajoneuvoihin. Lisäksi mietimme polttoaineen verotusta ja sitä, kuinka koko autokanta saataisiin energiatehokkaammaksi, toteaa Sirkka Vilkamo, joka on myös toimikunnan puheenjohtaja.

Pelkät kehotukset tuskin saavat suomalaisia ryhtymään toimiin ilmastonmuutoksen estämiseksi. Suunnitteilla on satakunta keinoa, joiden avulla kaikki saadaan mukaan ilmastotalkoisiin.

- Uskon, että tulevaisuudessa tarvitaan nykyistä enemmän erilaisia määräyksiä, Vilkamo arvioi.

Bensasyöpöllä autolla ajamisen lisäksi myös kotien sähkö- ja öljylämmitys tulevat vastedes niin kalliiksi, että kuluttaja alkaa väistämättä miettiä vaihtoehtoja.

- Esimerkiksi rakentamisessa mennään pitkällä tähtäimellä matalaenergiarakentamiseen ja passiivirakentamiseen. Öljylämmityksestä ohjataan pois korottamalla polttoöljyn hintaa, Vilkamo toteaa.

Kansanedustajat pääsevät puimaan ilmasto- ja energiastrategiaa keskiviikkona, kun hallitus antaa sen selontekona eduskunnalle.