Viro leikkaa terveys- ja puolustusmenoja

Viron hallitus aikoo leikata ensi vuoden budjetista kaikkiaan 2,5 miljardia kruunua eli noin 160 miljoonaa euroa. Eniten vähennetään terveydenhoito- ja puolustusmenoja. Leikkausten syynä ovat valtion tulojen jääminen ennakoitua pienemmäksi ja halu nopeuttaa siirtymistä yhteisvaluutta euroon.

Virolaisen Postimees-lehden mukaan aluksi on tarkoitus päättää miljardin kruunun leikkauksista. Lähiviikkoina päätetään, tuleeko lisäsäästöjä.

Lehdessä haastateltu sosialidemokraattien kansanedustaja Eiki Nestor arvioi, että pääosa säästöistä kohdistuu sairausvakuutus- ja puolustusmenoihin. Myös polttoaineveroon sidottuja tienrakennusmäärärahoja leikataan.

Sairausvakuutuskassasta on tarkoitus leikata 500 miljoonaa kruunua ja puolustusbudjetista noin 300 miljoonaa.

Sairausvakuutuskassasta ei haluttu vielä arvioida, miten leikkaukset vaikuttavat terveydenhoitopalveluihin.

Puolustusmenoja oli Viron ensi vuoden budjetissa tarkoitus korottaa 800 miljoonaa kruunua. Säästöjen vuoksi määrärahat lisääntyisivät siis aiottua vähemmän.

Viron valtiovarainministerin Ivari Padar sanoo Postimees-lehdelle, että taloustaantuman vuoksi budjetin kaikkia menonlisäyksiä on harkittava uudelleen.

Viron valtiovarainministeriö aikoo julkaista 24. marraskuuta korjatut arviot Viron talouskasvusta ja kansantuotteen kehityksestä.