Venäjä lykkää puutulleja jopa vuodella

Venäjä lykkää puutullien käyttöönottoa. Lykkäyksestä ilmoitti Moskovassa Venäjän pääministeri Vladimir Putin yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Suomen pääministerin Matti Vanhasen kanssa. Lykkäys on 9:stä 12:een kuukautta.

Kotimaa

Venäjä nosti puutulleja viimeksi huhtikuussa, jolloin tullin määrä nousi 10:stä 15:een euroon kuutiolta. Vuoden alusta alkavaksi kaavailtu korotus olisi nostanut tullin peräti 50 euroon kuutiolta. Suomen Metsäteollisuus on arvioinut, että Venäjän vientitullien korotus tekisi puun tuonnin kannattamattomaksi.

Pääministeri Matti Vanhanen ja ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen ottivat helpottuneina vastaan Venäjän ilmoituksen puutullikorotusten lykkäämisestä. Ministerit muistuttivat kuitenkin Moskovassa, että kyseessä on vain lykkäys, joka antaa Suomen metsäteollisuudelle lisäaikaa miettiä, miten tuntuvia tullikorotuksia vastaan voidaan taistella.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin puolestaan lupasi Venäjän metsäteollisuuteen investoiville suomalaisyrityksille tuntuvia rahoitustukia.

Putin: Suomi EU-maista tärkein

Pääministeri Matti Vanhanen on neuvotellut tänään keskiviikkona Moskovassa Venäjän pääministerin Vladimir Putinin kanssa. Neuvottelujen aluksi Putin sanoi Suomen olevan EU-maista Venäjälle tärkein.

Syynä ei ole Venäjän pääministerin mielestä pelkästään Suomen maantieteellinen asema vaan myös se, että maitten välinen kauppa on kasvanut voimakkaasti. Vanhanen on puolestaan sitä mieltä, että Suomen ja Venäjän yhteistyötä huipputeknologiassa on varaa vielä kehittää.

Lisäksi pääministerien odotetaan keskustelevan muista ajankohtaisista kysymyksistä, kuten maailman rahoituskriisistä sekä Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä suhteista.

Pääministerin seurueessa Moskovaan on matkustanut myös liikenneministeri Anu Vehviläinen sekä ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen.

Lähteet: YLE Uutiset