1. yle.fi
  2. Uutiset

Myanmarin tuomioita arvostellaan ankarasti

Britannia ja ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat Myanmarin eilen julkistamat aktivisteille langetetut vankeustuomiot. Britannian ulkoministeriön edustaja Bill Rammell sanoo olevansa erittäin huolestunut siitä, että 14 aktivistia on saanut jopa 65 vuoden vankeustuomion.

Ulkomaat

Tuomitut eivät ole tehneet muuta kuin käyttäneet oikeuttaan mielipiteen ilmaisuun, Rammel sanoo.

Myanmar tuomitsi eilen 23 ihmistä, jotka osallistuivat hallituksenvastaisiin mielenosoituksiin viime vuonna. 14 ihmistä passitettiin peräti 65 vuodeksi Yangonissa sijaitsevaan Inseinin vankilaan. Joukossa on useita naisia.

Juntta haluaa murskata aktivistit Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan tuomiot ovat selvä muistutus siitä, että Myanmarin sotilashallitus viittaa kintaalla kansainvälisen yhteisön vaatimuksille. Amnestyn mukaan Myanmarin vankiloissa on tällä hetkellä 2 100 poliittista vankia, kun heitä oli ennen viime vuoden mielenosoituksia vangittuna tuhatkunta vähemmän.

Yksi tuomituista on 12 ja puolen vuoden vankeustuomion saanut tunnettu aktivisti Su Su Nway. Su Su pidätettiin viime marraskuussa, kun hän yritti maalata julistetta yangonilaisen hotellin ulkopuolella, kertoo oppositiopuolue NLD. Hotellissa vieraili tuolloin YK:n ihmisoikeustutkija.

Viime vuoden elo-syyskuussa kymmenet tuhannet ihmiset osallistuivat ruuan hinnan nousun laukaisemiin harvinaisiin hallituksen vastaisiin marsseihin eri puolilla Myanmaria. Sotilaat murskasivat pääosin buddhalaisten munkkien johtamat mielenosoitukset, ja useita ihmisiä kuoli.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi