Sähköisestä äänestyksestä jo kolmas valitus - oikeusministeriö yhä vaitonainen

Paineet kuntavaalien uusimiseksi Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa kasvavat. Kunnissa sähköisen äänestyksen kokeilussa havaitut ongelmat ovat poikineet tänään jo kolmannen valituksen oikeusistuimeen.

Vaaliuutiset 2008

Tänään Helsingin hallinto-oikeuteen jätetyssä ryhmävalituksessa ovat mukana 16 sähköiseen äänestykseen osallistuneiden kuntien asukasta ja kuntavaaliehdokasta.

Valituksessa vaaditaan vaalien mitätöimistä ja sähköisen vaalijärjestelmän toteamista vaalilain vastaiseksi.

Valittajien oikeusasiamies Mikko Välimäki kertoo pitävänsä todennäköisenä, että vaalit joudutaan uusimaan. Hän sanoo, että hallinto-oikeus ottaa kantaa ryhmävalituksiin kiireellisessä menettelyssä.

- Se kestää käytännössä muutaman kuukauden. Hyvällä tuurilla päätös saadaan vuoden loppuun mennessä. Mahdollisesti se menee ensi vuoden alkupuolelle, Välimäki toteaa.

Vihdin sähköisestä äänestyksestä on jo aiemmin jätetty Helsingin hallinto-oikeuteen kaksi valitusta.

Ministeriöllä hämmästyttävän niukka tiedotuslinja

Oikeusministeriö ei kommentoi mitenkään sähköisen äänestämisen ongelmiin liittyviä kysymyksiä.

Ministeriö on lähettänyt tänään tiedotteen, jonka mukaan asiaan palataan joulukuussa sisäisen tarkastuksen valmistuttua.

Myös oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen välitti YLElle tiedon, jonka mukaan hän ei kommentoi mitenkään sähköistä äänestystä.

Jääskeläinen kieltäytyy kommentoimasta myöskään oikeuskasleri Jaakko Jonkan häntä kohtaan esittämää arvostelua vaalirahoitusilmoituksiin liittyen.

Kuntavaaleissa kokeiltu sähköinen äänestys epäonnistui yli kahdella sadalla ihmisellä. Heidän äänensä menivät hukkaan.

Lähteet: YLE Uutiset