Muotopuolet vihannekset palaavat EU-maiden kauppoihin

Käyrät kurkut ja muhkuraiset porkkanat tekevät paluun kauppojen vihanneshyllyille. Euroopan unionin maat puolsivat keskiviikkona komission ehdotusta poistaa koko- ja muotovaatimukset kaikkiaan 26 vihannekselta ja hedelmältä.

Ulkomaat

Kurkun ja porkkanan lisäksi vähittäiskauppaan sovellettavat vaatimukset poistuvat muun muassa avokadolta, keräkaalilta, kesäkurpitsalta ja valkosipulilta. Muutoksia aletaan soveltaa ensi vuoden heinäkuusta lähtien.

Maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaava komissaari Mariann Fischer Boel on tyytyväinen ratkaisuun.

- Kun elintarvikkeiden hinnat ovat korkeat ja talouden tila yleisesti ongelmallinen, kuluttajien olisi voitava valita mahdollisimman laajasta tuotevalikoimasta. Ei ole mitään järkeä heittää pois täysin kelvollisia tuotteita vain sen takia, että ne ovat "väärän muotoisia", Fischer Boel perusteli.

Erityisvaatimukset säilytetään kymmenellä hedelmällä ja vihanneksella, kuten omenoilla, mansikoilla, viinirypäleillä ja tomaateilla. Jäsenmaat saavat kuitenkin myydä poikkeavia tuotteita, kun ne merkitään erottuviksi ekstraluokan ja ensimmäisen sekä toisen luokan tuotteista.

Lähteet: YLE Uutiset