Kantasoluilla uusia hampaita jo 10 vuoden päästä

Ihmisille voidaan kasvattaa uusia hampaita arviolta kymmenen vuoden kuluttua kantasolujen avulla. Hiirille uusia hampaita on jo saatu syntymään kantasolujen sekä mutaatioiden avulla suomalaislaboratoriossa.

terveys

Tutkimus on edennyt viime vuosina nopeasti. Kehitysbiologian professori Irma Thesleff Helsingin yliopistosta sanoo, että viisi vuotta sitten hän ei vielä olisi hankkeeseen uskonut. Nyt kehitysbiologian professori pitää täysin mahdollisena, että kymmenen vuoden päästä hampaita voidaan kasvattaa.

Pari vuotta sitten japanilaistutkijat tekivät mullistavan löydön: aikuisen ihmisen ihosta voi tehdä kantasoluja, jotka voivat erikoistua mihin vain. Kuten alkioidenkin soluista ihmisten ihosoluista voisi lähteä kasvattamaan esimerkiksi hammasta.

Lisäksi hampaan kehityksen tutkimus on edennyt sekä muualla maailmassa että Viikin suomalaislaboratoriossa. Geenimuokatuille hiirille on saatu kasvamaan hampaita.

- Onnistuimme kaksi vuotta sitten tekemään transgeenisen hiiren, jolle kasvaa jatkuvasti uusia hampaita, Thesleff kertoo. - Nämä transgeeniset hiiret kuolevat jo syntyessään. Me otimme tämmöisestä hiirestä hampaan aiheen, ja laitoimme sen kasvamaan munuaisen alle. Siellä syntyi jatkuvasti hampaita. Kun me otimme sen pois, siellä kasvoi 42 hammasta.

Hampaiden kasvatuksen suomalaistutkimukseen on käytetty kymmenen vuotta. Hiirten kohdalla käytetään hampaiden kasvatuksessa mutaatioita, ihmisten kohdalla käytettäisiin todennäköisesti kantasoluja.

Tiedetään, että hampaiden kehittymiseen liittyy ainakin 200 geeniä, tärkeintä olisi löytää viidestä kymmeneen avaingeeniä, jotka antavat tiedon ja käskyn ihmisen hampaan muodostumiselle. Kantasoluilla itsessään tätä tietoa ei ole.

Theslefff ei liioin usko, että ihmisen suuhun pystyttäisiin kasvattamaan erikseen etu-, kulma- tai poskihampaita, hammaslääkärin tehtäväksi jäisi muokata ne.

Hampaiden kasvattamisesta olisi hyötyä etenkin lapsille, joille implantteja ei voida tehdä kasvavien leukojen vuoksi.

Lähteet: YLE Uutiset