Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto Katri Lipsonille

Tämänvuotisen Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon on voittanut Katri Lipson romaanillaan Kosmonautti. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

kulttuuri

Kosmonautti sijoittuu Murmanskiin 80-luvulla. Neuvostoliitto vetää jo viimeisiään, mutta valtionuskontona harjoitetaan suuria odotuksia, toiveita ja kehitysilluusioita. Kirja on menneen maailman kuvausta, mutta samaa traagista optimismia syötetään nuorille kaikkialla, palkintoraati listaa voittajakirjan vaikutteita.

Lääkäri, lääketieteen lisensiaatti Lipson kertoo saaneensa idean kirjaan Neuvostoliiton mielisairaaloita ja vankiloita esitelleistä dokumenteista. Esikuvinaan hän pitää Kafkaa ja Dostojevskia. Teoksen kirjoittaminen työn ja opiskeluiden ohessa vei kymmenen vuotta.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi kirjallisuustoimittaja Antti Majander. Muut jäsenet olivat toimittaja, kirjailija Suvi Ahola, kirjallisuudentutkija Mervi Kantokorpi, palkinnon viimekertainen voittaja Henriikka Tavi ja toimittaja, kirjailija Jukka Petäjä.

Helsingin Sanomat jakoi vuoden parhaan esikoisteoksen palkinnon nyt 14. kerran. Se jatkaa J.H.Erkon palkinnon perintöä, jota lehti jakoi vuosina 1964 - 94.

Lähteet: YLE Uutiset